algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Juníper Serra era realment tan bèstia?

Avui és l'aniversari del naixement, a Petra, de Miquel Josep Serra Ferrer -Juníper, i l'inici d'una commemoració que hauria de servir per restaurar la figura de Juníper de tots els maquillatges de la història, molts dels quals en perjudici seu. La seva trajectòria biogràfica continua, lamentablement, encallada en un territori del qual una majoria en desconfia. Com molts altres personatges rellevants del país, Juníper Serra no ha tingut sort amb els seus paisans, per bé que participà en un dels projectes més interessants de la premodernitat.

Juníper havia professat a l'orde franciscà, s'havia doctorat i regentà, fins al 1749, una càtedra de filosofia a l'antiga Universitat de Mallorca. A trenta-sis anys abandonà l'Illa, marxà a Mèxic, destinat a les missions de Nueva España. Després de devuit anys dedicat a diversos projectes missioners, on havia excel·lit pel seu lideratge i les seves habilitats, se li encomanà un projecte a la Baixa Califòrnia, arran de l'expulsió, el 1767, de la Companyia de Jesús. Hagué de continuar, a partir de 1769, el projecte iniciat a la Baixa Califòrnia i emprendre la colonització de l'Alta Califòrnia. Les obres dels franciscans mallorquins Francesc Palau i Joan Crespí aporten el testimoni directe d'aquella col·laboració dels missioners amb la Corona espanyola, una experiència missionera i colonitzadora.

Ens referim a una història que arrossega una polèmica eterna sobre el pes de la intenció política d'aquelles missions. La majoria d'historiadors relacionen aquella experiència franciscana a una causa política, per bé que malgrat la polítització evident també valdria la pena analitzar profundament en quina mesura realment l'orde franciscà sabé conjugar política i religió, i salvà la seva autonomia en una circumstància plena de dificultats on coincidien els interessos dels dos grans actors de la colonització.

És més, Juníper i Palau, entre d'altres, també van ser comissaris de la Inquisició, càrrecs que avui ens poden semblar d'allò més tèrbols. Un coneixement incomplet i parcial de la colonització i l'evangelització; i una visió esbiaixada de la connexió entre la corona i els ordes religiosos ens impedeix encara avui plantar cara amb llibertat a una temàtica que no ha estat higienitzada empíricament. La figura de Serra apareix sempre carregada de dubtes, malgrat un cert consens de tractar-se d'un personatge que representa decisió, valor i coratge, lluita i compromís amb un projecte missioner, però també crític amb aquells representants de la Corona que prioritzavan valors incompatibles amb el sentit moral que marcaven Juníper i el seu equip a la seva obra.

Tota l'obra de Juníper mereix una lectura atenta, una posada al dia, una lectura crítica i profunda, precisament perquè els estudis rigorosos confirmen que estam davant una obra gens improvisada, sinó més aviat una obra gegantina que mereix un respecte i una memòria diferent de la que ha tingut fins avui. Blanca, la protagonista de Misión Olvido, en el recorregut del Camino Real, a Califòrnia, afirma trobar-se davant relíquies d'un passat relativament recent del qual, no obstant això, gairebé ningú no recorda res. Encara hi podríem afegir més, un passat al qual només tenim accés a través de l'hagiografia i del qual només recordam alguns components anecdòtics.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per JJ, fa mes de 8 anys

Mirant un mapa de Califòrnia ningú diria mai que allò va ser fundat per un mallorquí, acompanyat de mallorquins. No hi veig Sant Dídac, Els Àngels o Sant Francesc. Més aviat hi llegesc San Diego, Loa Ángeles i San Francisco. Amb mallorquins com aquests estam ben arreglats. Poden anar amb en Baussá, Delgado i Cia.

Mai li he tengut simpatia, a aquest franciscà venut. He passat moltes vegades per Petra i mai se m'ha ocorregut visitar la casa on va néixer.

Valoració:2menosmas
Per Creient, fa mes de 8 anys

Què pot esperar-se d'un capellà castrense? És la cosa més antagònica i antievangèlica del món! Beneir les armes d'un bàndol? Profanar allò de Cèsar i de Déu? És un negociet més de la societat anònima més ensangonada de la història: l'església catòlica!
Come s pot predicar la pau i l'amor universal i acompanyar (i participar) en els genocidis o en les depuracions inquisitorials? Què hem de dir de les declaracions feixistes de Rouco i el seus?
Estic ben vacunada contra aquesta secta hipòcrita d'assassins i pederastes!

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris