cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

Hipoteques, desnonaments i futur

La humanitat sap que els errors s'acaben pagant, perquè la vida sempre va algunes passes per davant, i els remeis vénen després. Les gran solucions sempre arriben després de patir, madurar i superar grans problemes, circumstàncies crítiques que ens posicionen en el límit. Allò que millor coneixem del passat és tot allò que provocà crisis profundes i generà idees i visions novedoses, pràctiques que aportaren regeneració.

Aquest començament del segle XXI no és diferent de la resta de temps viscut, és una continuació i forma part del mateix paisatge cultural. Allò que diferencia les comunitats humanes és el fet cultural, la resta són ingredients afegits, molts dels quals prescindibles. Entenem per fet cultural aquells trets i conviccions col·lectives que defineixen el nostre comportament real, diari i espontani.

Les hipoteques que la ciutadania ha assumit durant els darrers quinze anys reflecteixen el nivell cultural i cívic de cada poble, perquè lamentablement hom constata que ens trobam davant molts ciutadans que no han sabut o pogut gestionar ca seva en condicions. El projecte de moltes famílies estava pensat en termes econòmics, sota el paraigua de la fragilitat d'una bimbolla. Òbviament la crisi està afectant molts ciutadans innocents i víctimes, però també la majoria de nosaltres mai no imaginàvem que hauríem de plantar cara a unes problemàtiques d'aquesta magnitud. I, sobretot, ningú no ens advertí dels perills que corríem, per bé que la banca tenia ben activats els departaments de risc.

Som molts els que signàrem contractes amb la banca sense llegir-ne la lletra menuda i confiant plenament en la bondat dels prestamistes. Però els codis d'aquella societat han deixat de funcionar, i ens hem quedat a les fosques, sense connexions, sense capacitat per navegar per dins les nostres pròpies cases. A la revista Jesuïtes. Monti-sion, Nicolau Pons Llinàs hi reprodueix un article titulat "No va de broma", en què parla de 400.000 desnonaments a l'Estat espanyol, des de 2008, la qual cosa suposa una mitjana de 517 desnonaments diaris. José Manuel Vidal, signant de l'article, suggereix múltiples iniciatives, una part de les quals podrien ser assumides.

L'autor parla de propostes concretes, sobretot d'espais i edificis deshabitats. Aquesta proposta contrasta amb el comunicat de 15 de novembre de 2012 de la Conferència Espanyola de Religiosos. El document parla de proximitat i de solidaritat, es fa ressò de les angoixes i dels drames de molta gent, fa constar la preocupació davant la crisi social i econòmica, demana compromís als responsables de les administracions, però no fa cap proposta concreta ni cita cap acció urgent. I acaba, el comunicat, "ens unim, doncs, a totes les veus, angoixades o indignades, que clamen, avui i cada dia, per una societat distinta, on sigui possible la justícia i la misericòrdia".

Òbivament servidor, que no és cap exemple d'heroi ni de ciutadà solidari, dóna suport absolut a aquest comunicat, però també sent un cert malestar i una certa vergonya en constatar que molts de nosaltres no ens acabam d'adonar que el món actual està sobrat de mots i de relats poètics. És clar que el futur necessita relats lírics compromesos, però sobretot demana pràctiques solidàries diferents, si és possible austeres, sense adornaments suplerfus.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per miquel monroig, fa mes de 8 anys

Pere, m'agrada el teu article, però avui vull fer un incís complementari al que dius sobre la manca de resposta concreta....Idò han de pensar i creure els ciutadans de les Illes i de l'Estat que aans de les darreres eleccions generals CARITAS NACIONAL va presentar 50 propostes concretes a tots els grups polítics que se presentaven.Una era que bastàs la "donació del pis" com a pagament del deute.
Tots,pp i psoe inclosos rspongueren que aixó era impossible.
Desgraciadament s'ha acomplert la naçó de Bob Dylan .."quantes morts veurà al seu entorn per saber que ha mort massa gent ?.."Donem gràcies que l'impossible hagui esdevingut possible.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris