algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
16°

Por de la democràcia

Cada dia que passa entenem millor allò que és l'essència de la democràcia, precisament perquè percebem un cert deteriorament en la seva arquitectura. A mesura que els administradors ens desnonen espais que consideràvem com a propis, comprenem allò que suposa realment perdre qualitat democràtica, és a dir anar perdent conquestes socials que consideràvem guanyades a la història.

En l'actual conjuntura dialèctica, el xoc es produeix entre els poders que centren el seu interès a recordar-nos els nostres deures de ciutadania i una nova força social que, des de baix, emergeix amb força en defensa dels drets més elementals de la ciutadania mateixa. Entre aquests drets bàsics hi ha el dret a decidir, el dret a donar el punt de vista, el dret a exigir que les institucions escoltin i quantifiquen de la manera més empírica possible els nivells d'insatisfacció i de desafecció.

Uns nivells que afecten tant el marc general de la situació com les parts que la componen. El malestar té cada dia més rostres i va sumant fesomies i ideologies de tota casta a la seva militància. La classe política no se sent còmoda en aquest escenari hostil i va perdent credibilitat, sobretot perquè la ciutadania entén que els discursos i els relats oficials han perdut realisme i capacitat de seducció. El carrer té por, però sobretot té por de sentir-se definitivament abandonat pels seus representants a les institucions i pels seus mediadors de confiança en allò que afecta els seus estalvis, projectes i quimeres.

La ciutadania està anestesiada i els representants públics continuen treballant en la mateixa imatgeria i amb els mateixos codis d'abans de detectar-se la metàstasi. La setmana que acaba ha tornat a ser calenta per a les Illes Balears. Els ciutadans de les Illes Balears ens sentim com segrestats en una ciutadella sotmesa a tota casta de bombardejos, sense que ningú no ens defensi.

Quan els representants esdevenen els protagonistes de les malifetes, allò que surt clarament perjudicat és el país, i per això són molts els sectors cívics que es plantegen seriosament si el cicle Bauzá no ha durat massa, i algú hauria d'acabar amb aquesta situació. Aquells que no hem donat suport al PP votant la seva candidatura tenim el deure de col·laborar i sumar-nos a les seves iniciatives quan són d'interès general i l'obligació moral de ser profundament crítics amb tot allò que afecta negativament el conjunt del país.

El plebiscit sobre les contradiccions del Govern de les Illes Balears, cada dia més dissident del seu ideari i més enfrontat a l'ideari dels seus adversaris, és un dret, perquè el Govern afecta a tots i tots tenim dret a opinar. La presidenta del Consell de Mallorca ha fet la primera passa aquesta mateixa setmana.

El gest de Maria Salom ratifica la sospita que teníem sobre el malestar ocult i les contradiccions en el si de l'organització política que ha format govern a les Illes Balears i a Mallorca. La imatge de tot plegat és cada cop més negra, més monstruosa i més gòtica. És a dir més predemocràtica, més estamental i, òbviament, més salvatge.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris