cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

Sabem que els hotelers paguen

Els majors tenen una memòria desigual i molt esquinçada sobre la cultura de la mort a Mallorca. Molts dels rastres de la cultura popular funerària s'han perdut, potser perquè el temps actual actua com un virus que fa malbé els materials antropològics acumulats. Divendres era el Dia dels Feels Difunts, conegut popularment com a Dia dels Morts, una jornada que, potser, ha cedit el seu protagonisme a la festivitat de Tots Sants, senzillament per motius de calendari laboral. En qualsevol cas, en la societat mallorquina preturística familiars, veïnats i coneguts vetlaven el difunt i, en molts casos, aquelles nits esdevenien taumatúrgiques.

L'humor, acompanyat de rialles incontrolades i histèriques en molts casos, esdevenia una teràpia per expulsar pors i terrors que sobrevolaven la vida de les classes populars. El Dia de Difunts les misses se succeïen de manera ininterrompuda a les esglésies, durant hores i més hores. Amb la implantació de la societat turística, els terrors i les pors tenen un altre perfil i unes altres conseqüències, i, com llavors, un pensa que segurament ha de recórrer a la mateixa teràpia per fer fora els dimonis que ens turmenten individualment i col·lectivament. Paradoxalment, el "dia dels morts" els hotelers han tornat a ser protagonistes per diverses raons.

En part, com un exercici per comprovar si conserven alguna memòria sobre el seu protagonisme polític durant els darrers dotze anys, sobretot. La ‘trama Gürtel' cita hotelers i apunta a posicionaments que coneixíem i que intuíem que estaven relacionades amb pràctiques parapolítiques.

L'ecotaxa va fer sortir els hotelers dels seus amagatalls, es posicionaren clarament contra el govern establert i actuaren sense escrúpols des de molts punts de vista. Per sort avui ens podem fer un tip de rialles, amb el mort davant, sabent que allò que fa més plorera no és el difunt, sinó haver de constatar la misèria d'un col·lectiu que pagava per no pagar o pagava per cobrar. N'hi havia algun d'aquests que públicament manifestava que havien de matar el conseller de Turisme que defensava l'ecotaxa. Ho recordau? Aquest mateix dia dels "feels difunts / innocents" la premsa catalana es feia ressò que havia entrat en vigor un impost turístic, a Barcelona. Es tracta d'un impost d'un euro per pernoctació; us sona d'alguna cosa? He cercat la reacció dels hotelers mateixos, en alguns casos amb interessos a les Balears i a Barcelona, i encara no l'he trobada, però potser no mantindran la mateixa actitud al Principat i a les Balears. És més, aquesta sacrosanta festivitat dels difunts encara ens deixaria més sorpreses.

El consell de govern de l'executiu balear aprovà, i ho comunicà en un clima de funeral, una pujada d'impostos que afecten interessos de la patronal turística. En aquest cas no m'imagín l'esmentada patronal fent reunions secretes ni cercant complicitats per acabar amb un govern que atempta contra els seus interessos. A partir d'ara sabem que tots pagarem més, sobretot tots els treballadors i tots els aturats. L'elit de la resta de la societat per ventura es limitarà a pagar alguna campanya que els beneficiï a curt i mitjan termini. Pagar en aquest cas no és sinònim de contribuir.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris