algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

IB3 i la llengua catalana

Joves de Mallorca per la Llengua protagonitzaren ahir un acte reivindicatiu a les portes de la televisió pública, IB3, demanant que la llengua catalana sigui preferent en les emissions d'aquest servei. Els Joves posaren de manifest que l'oferta televisiva en castellà a l'Arxipèlag és ara per ara aclaparadora. Si, a més, IB3 experimenta un increment progressiu de la programació en espanyol, la presència pública de l'idioma propi de les Balears, protegit per l'Estatut d'Autonomia, quedarà encara més arraconat.

Convindria que el Govern i els responsables de la televisió fessin una seriosa reflexió sobre aquest fet. Només emprant el català, defensant els valors propis illencs i protegint la creativitat dels professionals capaços de fer un producte de categoria, IB3 té sentit, un gran sentit de contribuir a l'articulació d'una societat cohesionada, capaç de compartir uns valors comuns que esdevenen imprescindibles en temps de crisi i d'incertesa. La llengua és una eina d'autoestima en època de pessimisme.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 9 anys

És que perquè fos mínimament igualitari es tracte respecte de sa llengua, si a ses terres poblades històricament de manera majoritària per gent de parla catalana hi ha s'obligació de sebre (i usar-lo a sa pràctica) castellà, a ses terres castellanes també hauria de ser obligatori es català, no només entre es no catalanoparlants establerts entre naltros, respecte dels quals no es cansen de predicar sa "injustícia" que suposa que els obliguin a sebre català. I lo pitjor de tot és que travesses es Pirineus i a sa República Francesa, un des dos pilars de sa Unió Europea i pretesament tan democràtica, sa cosa, lluny de ser mellor, sa situació és més greu, és a dir, que no mos podem mirar en Europa ni invocar-la com a model democràtic

Valoració:0menosmas
Per Biel, fa mes de 9 anys

Hola i molt bon Nadal a tot hom.
No podria estar més d'acord en tots vosaltres estimats comentaristas no gens en Foc i fum.
Crec que no hi ha res a fer amb un gover d'aquest color.Ja vereu en Mates com se va carregà es Ramón Llull; en el que va costar recuperar-ho; ara sel tornaràn a carregar;
es govern den Camps diu que ells no parlen català ??? (Ho sol dir parlant en castallà) els nostres el primer que feren fou: pujada de sou, retocar sence importar-hi es carril bici i que el Català no fos l`idioma veicular a les escoles públiques, Ja ho veis, no es que sigui pessimista; es com diu en Joan n-hi ha que tenen un complexe d'inferioritat molt remarcat especialment els que rendeixen pleitecia a Castella.(mem! que en tenen un tros dins es c.....)

Valoració:7menosmas
Per pregunto, fa mes de 9 anys

foc i fum: que és un poble bilingüe?

Valoració:10menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

Elisa, i saps que ho som de pardals els mallorquins; jo crec que som el poble més pardal i amb més manca d'estima cap a la nostra llengua, que hi ha damunt la terra; som tant pardals que fins i tot som capaços d'odiar la nostra propia llengua, per poder ser submissos davant de l'imperialisme castellà.

Valoració:18menosmas
Per Elisa, fa mes de 9 anys

Benvolgut foc i fum: en sociolingüísitca no existeix això que tu anomenes poble bilingüe. És una fal·làcia inventada per aquells que són monolingües, és a dir, els castellanoparlants, i tu te l'has creguda . Les persones són bilingües, no els pobles. Cada poble es defineix en oposició a d'altres pels seus trets d'identitat, entre els quals hi ha la llengua. La llengua de les Illes fa 800 anys que és el català i això és un fet. Des de fa 300 anys hi ha gent de fora que ens vol fer creure que la nostra llengua també és la castellana. M'estic referint a aquells que intuïtivament els mallorquins anomenen "forasters", Ser políglota és altament desitjable, però aquest suposat bilingüisme és una estafa, una estratègia per a enganyar ingenus. Si tan desitjable és, com és que aquells que tan la defensen no comencen per a practicar-lo i aprenen d'una punyetera vegada la llengua de la terra que els ha acollit generosament? El dia que tots els "forasters" seran bilingües i parlaran indistintament català i castellà, potser tendran la meva credibilitat. De moment, que no em venguin el que no volen per a ells. I que no oblidin que qui arriba és qui s'ha d'integrar. No hem de renunciar a la nostra identitat perquè als de fora no els agradi. Només faltaria!

Valoració:24menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

Será assi mismo de la obligación del Oficial, Sargento, y Cabo el imponer al Soldado en el idioma castellano (al que no le sepa) hablándoles siempre en él, hasta que se consiga este importante asunto, pues en ningún caso, ni acontecimiento se ha de enseñar el exercicio, ni dar nombre a las prendas, y menages de un soldado, que no sea en la referida lengua castellana, y se prohibe por punto general el mandarles, ni pedirles nada en mallorquin, hasta tanto se impongan en todas las obligaciones del soldado.
Com aquesta ordenança del 1764, en que les autoritats militars de Mallorca remetien als oficials, sergents i caporals de la Part Forana de Mallorca, la prohibició de l'ús del mallorquí o català (digau-li com vulgueu), i la obligatorietat d'aprendre i usar el castellà i res més que el castellà, se'n poden comptabilitzar a centenars, entre Mallorca i Catalunya; qualquna de les ordenandes que manava la prohibició de l'ús del català i la obligatorietat d'usar sempre la llengua castellana, especificava diferents castigs a tots aquell que no obeís l'ordenança en qüestió (un dels càstigs que havia legislat l'imperialisme castellà, era el de que aquell que no obeís el que dictava l'ordenança, només es podia alimentar de pà i aigüa). Avui dia, estant suposadament dins d'una democràcia, i dins d'un Estat modern, resulta que aquesta aquesta democràcia i aquest suposat Estat modern, segueix perseguint la llengua catalana, i aquesta Estat anomenat Espanya, amb el seu imperialisme i absolutisme castellà, segueix entestat en el diseny d'un Estat de matriu castellana, ignorant mitjançant legislació, a totes les demes llengües, cultures, i territoris que el formen.

Valoració:39menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

TVE no veig jo que doni la possibilitat d'emetre les seves pel.licules en català; per tant quant això passí, IB3 podrà emetrer-les en castellà, però mentres no passi això, el fet que IB3 deixi d'emetre en català les pel.licules, es un atropellament, un arraconament, i digue-m'ho clar, es una clara i intencionada persecució cap a la nostra llengua, la llengua pròpia de les illes balears.

Valoració:15menosmas
Per Endavant, fa mes de 9 anys

L'únic que s'ha de fer és tancar-la. Què podem esperar d'una comunitat que gasta un grapat de milions d'euros més en IB3 , o IB RES, com alguns la coneixem que en la UIB? Aviat s'haurà de triar entre mantenir una ala de Son Espases o sigui finançant amb els nostres doblers aquest xucladora de doblers públics creada per engraixar a uns pocs empresaris locals. Si volem aixecar el català s'han de tenir bons mestres, no pedagogs -el càncer de l'ensenyament-. Mestres formats i que en sàpiguen. Que facin estimar la llengua i que fomentin l'esperit crític. NO el papanatisme que suposa lluitar per una emisora d'infecta qualitat...Molts d'anys a tots

Valoració:16menosmas
Per bilingue, fa mes de 9 anys

40 canals per veure pelis en castellà, 0 canals per veure pelis en sa llengua pròpia de les Illes Balears. Bilingüisme li diuen.

Valoració:30menosmas
Per Boicot a IB3 bilingüe!, fa mes de 9 anys

A cada bugada perdem un llençol. Ara els Joves de Mallorca per la Llengua ja es conformen que només sigui preferent. No; IB3 ha d'esser íntegrament en català.

Valoració:73menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris