algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Un Nadal diferent

En certa manera, el Nadal d'enguany serà més real i autèntic. Els indicis són que serà més sincer i més profund. Els preparatius fan pensar en un moment més viu i més intens. Això només és en part, sobretot per aquells que volen viure aquest moment i hi volen veure altres realitats. Com cada any, els pastors i els reis fitxaven per les grans marques i les grans superfícies, però enguany els contractes han baixat i els pastors sergurament faran de pastors i els reis enguany també hauran de ser més reialistes.

Els primers que ho hauran de ser seran els d'Espanya, perquè la crisi institucional i ètica també els ha tocat de prop. En molts sentits, aquest Nadal seran més protagonistes, deixaran de ser aquella minoria que contemplàvem amb pena per esser membres del nostre entorn més immediat. Sabem, fins i tot, que els tòpics nadalencs han fet ull, perquè el primer consum banal feia un tro per Nadal i tot sortia de l'ordre i l'equilibri. Aquest Nadal, per sort, serem més a casa, valorarem més allò que tenim, recuperarem temps perdut, mirarem les persones d'una altra manera, escoltarem, parlarem i no viurem tan obsessionats per consumir.

Fins i tot des del punt de vista de la salut serà un Nadal més venturós i més sostenible, un temps de festa per celebrar símbols, tornarem a pensar en allò que realment és el motiu de fons de les coses i no ens conformarem amb les coses en si. Aquests anys d'abundor pensàvem fins i tot que Nadal era la manifestació del fracàs del cristianisme, tot entregant el seu millor símbol al paganisme i a l'hedonisme més frívol i més primari. Ara, per sort, les religions tornen a recobrar alguna part del seu crèdit i exposen alguns dels seus components més consistents, començant pel component social i solidari.

Nadal apareix ara com Càritas, com amor, solidaritat, justícia i reivindicació. Com un temps per posicionar-ne al costat d'aquells que ho estan passant malament i per sensibilitzar tots aquells que tenen tots els bitllets per augmentar les estadístiques de la pobresa. Ho hem vist, fins i tot, entre els principals afortunats amb la loteria. La majoria tenen problemes econòmics i la sort esdevé un bàlsam, una medecina que permet continuar sobrevivint enmig de deutes i problemes. La sort no prové de la loteria, sinó de tenir un moment com aquest per prendre consciència que mai més no podrem tornar a ensopegar amb la mateixa pedra, convertint la nostra vida en un córrer per no arribar enlloc.

Tanmateix, Nadal serà diferent perquè la realitat ens aproximarà al sentit, perquè la història humana és sàvia i porta la humanitat pels camins millors, pels camins que permeten anar madurant i modulant una condició que tendeix a desviar-se i necessita correcció. Ara sabem que l'economia ens està humiliant i ens està deteriorant l'estat d'ànim, potser també necessitam descobrir que Nadal ens permet recobrar la fe en una altra casta de notícies. El món és ple de bones notícies, de bona gent, de bons gestos i d'esperances. Una mirada que, com a mínim, reforça les conviccions i permet recuperar el sentit de les idees, sense les quals difícilment podrem moure el món, també a petita escala.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris