muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

Horaris comercials

Es veu que una de les propostes del nou govern popular de l'estat és o serà la liberalització dels horaris comercials. El primer que s'ha de dir és que els horaris comercials per als petits i mitjans comerços ja estan liberalitzats, per tant, seria més correcte parlar de la liberalització dels horaris per als grans establiments comercials. Es diu que els liberals hem d'estar a favor d'aquesta liberalització, però jo en tenc els meus dubtes. Els intentaré ordenar i argumentar.

En primer lloc és ben sabut que la llibertat absoluta no existeix. A ningú se li passa pel cap dir que s'ha de defensar que cada propietari pugui fer i construir el que vulgui al seu bocí de terra d'acord amb la seva llibertat. Hi ha una part de l'activitat econòmica i de la convivència ciutadana que ve reglamentada pels poders públics, i això entenc que tothom ho accepta, siguin liberals o no. El mateix podríem dir de les regles de trànsit, tampoc ningú defensa que tothom pugui circular com vulgui en virtut de la llibertat personal...

En segon lloc també és ben sabut que el mercat no és perfecte i que de vegades el seu funcionament provoca situacions rebutjables per a la lliure competència, com són els monopolis o els oligopolis. D'aquí que molts de països tenguin instruments de lluita contra les posicions dominants, uns instruments que, en definitiva, estan corregint i intervenint el mercat per garantir la lliure competència, cosa que molta gent podria considerar una contradicció.

Finalment també hi ha una qüestió de model territorial o de ciutat. Si els equipaments comercials han d'estar als centres de les ciutats o pobles o s'han d'ubicar a l'extraradi, als afores...

Què vull dir? El que vull dir és que no és una qüestió tan senzilla, ni és una qüestió purament ideològica. Ni tan sols està tan assegurat el benefici per al consumidor. I, sobretot, el que em genera més dubtes és la contribució de la mesura per lluitar contra la crisi. Perquè aquesta mesura: què provocarà més obertura i més tancament d'empreses?

Ah! I tot això no vol dir que no comparteixi la crítica amb relació a la poca flexibilitat que presenta el comerç tradicional per adaptar-se als nous temps i als canvis socials. Per exemple per obrir els dijous a vespre o per baratar tendències que avui no tenen sentit.

Encara que determinada iniciativa s'emboliqui amb el concepte llibertat convé analitzar el seu contingut i conseqüències perquè massa sovint hi ha una operació per vendre en positiu mesures amb implicacions discutibles.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris