nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Quaranta anys no són res

Aquests dies se celebra el quarantè aniversari de Greenpeace. Aquesta fita m'ha fet reflexionar sobre la importància de la seva existència i també, per què no?, d'altres organitzacions de la societat civil.
Malauradament, sovint els governs cedeixen massa fàcilment a les pressions dels interessos particulars dels poderosos o, simplement, no posen l'esment que toca a vigilar que no es perjudiqui el benestar del conjunt dels ciutadans. Perquè complesquin amb les seves obligacions, molts de pics és necessari que qualcú els ho recordi. Greenpeace, i a les Illes Balears també el GOB, fan aquesta tasca dins l'àmbit del medi ambient.

Greenpeace no sempre assoleix els seus objectius, però amb les seves actuacions almenys aconsegueix cridar l'atenció sobre problemes que altrament haurien passat desapercebuts, com ha estat el cas d'algunes proves nuclears. En altres ocasions, emperò, sí que s'han escoltat les peticions de Greenpeace. El tema dels abocaments de residus nuclears dins la mar o la moratòria de la caça de les balenes en serien dos exemples.

Tanmateix, la influència del moviment ecologista va més enllà de l'assoliment de fites concretes. La conscienciació social de la importància de cuidar el nostre entorn és vital per a la supervivència de l'espècie humana i és en aquest terreny que el moviment ecologista ha aconseguit més avanços. Les legislacions d'avui en dia són molt més proteccionistes que les de fa quaranta anys. La gran majoria dels polítics, almenys formalment, es declaren a favor del medi ambient i quan volen prendre una mesura que el perjudica fan mans i mànigues perquè no ho sembli. Els joves n'estan més conscienciats que els seus pares. I tot això és també una victòria. És la constatació que, malgrat que no s'hagi guanyat la batalla dels fets, ja fa estona que s'ha guanyat la batalla ideològica. Ser ecologista està vist com un valor positiu per la gran majoria de la població, tal com mostren les enquestes que es publiquen sobre aquesta qüestió.

El missatge que tenir cura de l'entorn no és un caprici de quatre il·luminats, sinó que és vital per a la nostra supervivència, ha quallat, la qual cosa farà que, de cada cop més, la pressió popular contraresti la dels poders fàctics que volen fer doblers maldament això signifiqui fer alguna malifeta mediambiental.

Just que sigui per això cal donar l'enhorabona a Greenpeace i a la resta de les organitzacions ecologistes per la seva tasca de conscienciació. Si no fos per ells, avui el món seria pitjor.
Professor

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris