algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

Morganàtic

Sembla que la institució de la monarquia està fora de tot debat, almenys en el centre polític. No hi ha cap partit que hagi fet campanya demanant un replantejament de la forma de l'estat espanyol en aquest sentit, és a dir, que hi ha un ampli consens -de molts d'anys, des de la Transició- que posa fora de tot dubte la monarquia constitucional com a pilar indubtable de l'Espanya democràtica. La idea d'una monarquia constitucional potser no és la més desitjable des d'un punt de vista totalment modern, però ja Montesquieu ens va fer observar que un monarca que acata les lleis i que compta amb el favor del seu país no és cap mostra de despotisme sinó de tot el contrari. Ara bé: el monarca i el seu entorn estan obligats a l'exemplaritat; no s'hi va fer de la monarquia un paravent pels interessos personals, per a muntar una fira de vanitats desbocades, per aprofitar els lligams amb les altes esferes i construir-se un petit món immune a les obligacions contretes amb la ciutadania.

Ara que l'entorn de la Casa Reial es veu esquitxat per algun cas de corrupció -el duc de Palma i els seus suposats tripijocs- potser seria el moment de fer una reflexió col·lectiva: ¿és aquesta la monarquia que volem mantenir? El rei i el seu entorn deuen estar ben nerviosos: un descens en la seva popularitat només pot fer que la ciutadania es plantegi la necessitat de mantenir aquesta institució tal com la coneixem, i més en les actuals circumstàncies, ara que, per culpa de la crisi, tantes velles certeses institucionals comencen a veure's sotragades. Si sobre la monarquia -a la qual és ben cert que se li deuen gestions positives per a la nostra democràcia en temps grisos- comença a surar-hi una ombra de dubte el centre polític no hauria de restar tancat a qüestionar-se si la forma monàrquica és la que ens dóna més garanties, per molt que el Príncep sigui un home exemplar i arribi al tron amb les màximes disposicions de servir els ciutadans. La reialesa obliga; i la noblesa -senyor duc- també.

Ara no s'hi val, però, dir que tot això no té res a veure amb la Casa del Rei. La credibilitat d'aquesta institució deriva de la manera en què sàpiguen també encaixar aquest cop duríssim. Les infantes i les seves famílies han rebut durant tots aquests anys una partida econòmica sucosa, en concepte de "despeses de representació", directament derivades dels diners que els nostres pressupostos generals assigna a la Casa del monarca. S'estudia si anul·lar per al pròxim any aquesta dotació, la qual, al contrari del que succeeix a Anglaterra, per exemple, aquí no és pública ni detallada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris