nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

Les dues incògnites

Després de 33 eleccions celebrades a Balears al llarg de 34 anys, el nacionalisme queda reduït al PSM, la dreta demostra saber connectar molt bé amb la normalitat social illenca i per això un sol partit ha pogut, i sabut, ocupar tot aquest espai ideològic, i, finalment, l'esquerra ha passat de disputar a la dreta l'hegemonia electoral a quedar molt per sota a causa de la seva incapacitat d'entendre què volen els ciutadans. A ningú, en fi, pot estranyar el resultat dels comicis de maig i novembre passat. Es veia venir. Per al futur només queden dues incògnites. Una és UPyD. Ha aconseguit llevar uns 15.000 vots al PSOE i deixar molt enrere els partits merament residuals. El seu missatge ha calat. A les enquestes del Govern d'ara fa deu anys el català (per excés o defecte de la promoció del qual) no era considerat problema excepte per un 0,8% dels enquestats. Ara, l'excés és considerat problema per un nombre estadísticament significatiu (en enquestes electorals no publicades) dels interrogats. D'aquest brou s'alimenta UPyD. Aconseguirà representació el 2015? Si més no s'ha de convenir que ja representa un grapat de mallorquins prou considerable i que per això mateix té expectatives de futur.
L'altra incògnita és la Lliga de Jaume Font. Es va precipitar en presentar-se a les eleccions de maig, però així i tot podria ser que tengués encara l'ànim d'intentar-ho una altra vegada. Espai en té, potencialment. El de "lo nostro" a l'estil Gabriel Cañellas (ara Cañellas és un dels puntals ideològics de José Ramón Bauzá, la qual cosa no és gens estranya ni contradictòria, per cert). Si per posar en valor el regionalisme dretà Font sap fer un projecte clar, que no es deixi arrossegar pel nacionalisme sense espai i sobretot sap organitzar-se als sis municipis clau (Inca, Manacor, Marratxí, Calvià, Llucmajor i Palma) dels quals surten dues terceres parts del vot, podria tenir futur.
Són les úniques dues incògnites de futur que queden en el panorama polític illenc, per altra banda tan ben definit per la normalitat política que ha emergit del fons sociològic que els derrotats mai no han volgut atendre.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Aurora Pîcornell, fa mes de 9 anys

El bestiar feixista, ja fa 70 anys que sabem quina bandera branda.

Valoració:1menosmas
Per Quet, fa mes de 9 anys

Com sempre el Sr. Payeras és incapaç de distingir entre un cagarro i un aglà. Un poc més de serietat al hora de definir la reducció del nacioanlisme, que no parlam d'una salsa. Des de quan l'apèndix del PSOE s'ha declarat independentista o sobiranista? Sé que deman un imposible però faci un esforç i intenti ser més rigurós.

Valoració:2menosmas
Per Joan P., fa mes de 9 anys

Esquerra és present a tota la nació, de Menorca a Perpinyà i d'Alacant a la Vall d'Aran.

Valoració:20menosmas
Per un altre Joan P., fa mes de 9 anys

Ai Joan P. el teu argument ha tengut molts de seguidors! I tots pensau en la mateixa nació sencera i lliure?. I nord enllà, devers Perpinyà, Cotlliure.... hi ha ERC, per exemple? T'agradi o no, el nacionalisme catalanista a Mallorca el representa el PSM i feriu bé en no fer més trencadissa. El PSM sap perfectament quina és la seva nació. Es tan fàcil: Esquerra + Compromís + PSM....

Valoració:-11menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

Han fet molt bé els qui vós deis "derrotats" de no atendre el fons sociològic del qual ha emergit la "normalitat" política; ja que no s'han deixat arrossegar cap a aquest fons format per tots quants neguen la nació catalana o en reneguen. Aquests darrers espanyolitzats, sí, els autèntics derrotats en llur dignitat.

Valoració:23menosmas
Per Xesc, fa mes de 9 anys

Que hi hagi gent que considera que es promou el català en excés, no vol dir que la seva apreciació es correspongui amb la realitat; tal vegada es correspon amb el seu sentiment anticatalà i el seu desig que la nostra llengua i el nostre poble desapareguin.

Valoració:36menosmas
Per Joan P., fa mes de 9 anys

Miquel, el nacionalisme no ha quedat reduït al PSM, ni molt menys, sobretot perquè el PSM ja no ocupa l'espai nacionalista, si per nacionalisme entenem la reivindicació d'una nació sencera i lliure.

Valoració:67menosmas
Per xisco, fa mes de 9 anys

Indubtablement,si el Psoe, partit que es declara defensor dels ciutadans i dels treballadors,vol tenir espai en una comunitat de treballadors (de la construccion i del turisme), la major part vinguda de fora,ha de canviar de missatge, deixar-se de ser partit "nacionalista",i no donar tant *bomboa al *catalan. Els vinguts de fora no volen que els imposin el *catalan, i per això castiguessin al psoe si no canvia d'estratègia.

Valoració:-90menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris