nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
12°

L’advertència de Joan Melià

Joan Melià, filòleg i exdirector general de Política Lingüística, ha fet una preocupant advertència: la pervivència del català a les Balears està en perill. Ho fa a partir d'un raonament tan senzill com inexorable: una llengua mil·lenària i implantada a l'Arxipèlag des de la conquesta és a punt de convertir-se en prescindible.

Els indicadors així ho assenyalen: per un costat, les allaus migratòries de les darreres dècades i, per l'altre, la preocupant manca de sensibilitat envers la llengua pròpia que demostren els governants actuals. El resultat pot ser catastròfic a mitjan termini.

Si no es reacciona aviat, si no es posa la protecció del català per sobre de pugnes partidistes i revenges de canvi de Govern, el reflux de l'idioma que forma part indestriable de la nostra personalitat es pot convertir en irreversible. Si això passa, hi perdrem tots, sense distinció d'ideologia ni classe social.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ferran, fa mes de 9 anys

Trobo xocant que ningú parli de que el model econòmic totxo/turisme per saturació/traficants d'il·legals són la segona principal causa de la inexorable mort del Català. Naturalment, la primera causa són les lleis espanyoles que permeten la mort de la nostra cultura, més uns polítics locals que pateixen un ferotge auto-odi. Uns polítics que practiquen la eutanàsia activa o passiva del català, segons les circumstancies.

Valoració:5menosmas
Per Xesca, fa mes de 9 anys

I als quaranta anys de franquisme, hi hem d'afegir més de trenta anys de pppsoE!

Valoració:37menosmas
Per Guillem, fa mes de 9 anys

L'única esperança que ens queda és pensar que en quaranta anys de franquisme el català no va desaprèixer. Però vaja, no deixa de ser un consol ben magre. Els antics romans ja sabien que una de les maneres més efectives de destruir la resistència dels pobles que es negaven a ser romanitzats era pagar traïdors dels propis pobles.

Valoració:30menosmas
Per xim, fa mes de 9 anys

i a més ens han pres la Segona Festa de Nadal !!!!

Valoració:62menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

Abans, per els anys 50 i 60, els establiments tenien rètols que
indicaven la llengua que parlaven com:
"It speaks English",
"Wir sprechen Deutsch",
"Si parla italiano"
"On parle français",
seria convenient que els establiments que parlen mallorquí
ho indicassin amb un rètol a la porta del establiment.

Valoració:29menosmas
Per Macià, fa mes de 9 anys

On podem legir aquestes declaracions d'en Melià?

Valoració:0menosmas
Per Salvem Mallorca!, fa mes de 9 anys

Si bé es cert que els atacs contra la llengua pròpia generen moviments de resstència (per part dels catalanoparlants, en aquests moments la sitació pot ser crítica. L'escola era l'únic lloc on de forma parcial la majoria d'infants tenien contacte amb el català. Amb les noves normatives això es trencaria i per les inèrcies socials, el català, excepte en reductes molt concrets, deixaria de parlar-se.
Com diu en Joan el resultat seria fatal.
No és catastrofisme ,es sociolingüística!

Valoració:29menosmas
Per Tomeu, fa mes de 9 anys

Cada X temps surten aquestes consignes catastrofistes que me pareixen en que tenen mes a veure amb la confrontacio política que amb la realitat. Precisament, el que es denuncia a l'article!!!

L'escola es fa majoritariament en català. Només aconseguint que la gent que estudia avui aquí, no hagi d'emigrar demà a l'extranger es suficient. El politics el que han de fer es feina silenciosa. Només així podremos arribar a la normalització. Arribarà quan no hagi pocavergonyes com aquest senyor que escriu, que hipocritament practica el que denuncia.

Valoració:-37menosmas
Per Xesc, fa mes de 9 anys

Respecte de la mentalitat espanyola imperialista reflectida a la dita "lo mío es mío; y lo tuyo, a medias", s'hauria de dir que, si els deixam fer, això no té aturall -el bilingüisme és una situació transitòria fins que es produeix la substitució- i que en quedar-se el nostre 50% aquest es converteix en "mío" per a ells. A continuació, ja podeu suposar què pot passar: de la meitat que ens quedarà en voldran, una altra vegada, el 50% i així successivament fins que, en un procés accelerat, aconsegueixin allò que pretenien i que és la desaparició total de l'ús de la nostra llengua. Un exemple, dels molts que es podrien trobar, el tenim en el cas de la Ràdio i Televisió de Mallorca i IB3. Pareix que s'haurien d'haver conformat eliminant RTVM; idò no, rapidíssimament, han bilingüitzat la televisió autonòmica i ara les pel·lícules i les sèries ja son "suyas"... No acceptem mai res bilingüe en el nostre territori lingüístic perquè sabem que és el principi de la nostra fi.

Valoració:43menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris