algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Tot es evolució ( 1859)

A les muntanyes d'Abissínia, a l'Àfrica, es representen varies formes característiques d'Europa i algunes de la flora del cap de Bona Esperança. Al cap de Bona Esperança es troba un curtíssim nombre d'espècies europees, que se suposa que no han estat introduïdes per l'home; i a les muntanyes hi ha vàries formes europees representatives, que no han estat descobertes a les regions intertropicals de l'Àfrica. El doctor Hooker ha demostrat, fa poc, que diverses plantes que viuen a les regions superiors de l'elevada illa de Fernando Poo i a les veïnes muntanyes del Camerun, al golf de Guinea, estan molt relacionades amb les de les muntanyes d'Abissínia i també amb les de les regions temperades d'Europa. Actualment també sembla, segons em diu el doctor Hooker, que algunes d'aquestes mateixes plantes de climes temperats han estat descobertes pel reverent T. Lowe a les muntanyes de les illes del Cap Verd.

Aquesta extensió de les mateixes formes de clima temperat, quasi a l'equador, a través de tot el continent africà i fins a les muntanyes de l'arxipèlag del Cap Verd, és un dels fets més sorprenents que s'han registrat en la distribució de les plantes. Per altra banda, a l'Himàlaia i a les serralades aïllades de la península de l'Índia, a les altures de Ceilan, i als cons volcànics de Java s'hi troben moltes plantes, idènticament iguals o mútuament representatives, i, al mateix temps, plantes representatives de les d'Europa, que no es troben a les regions baixes intermitjanes. Una llista de gèneres de plantes recollides als cims més alts de Java evoca el record d'una recol·lecció feta en un pujol d'Europa! I encara és més notable el fet que les formes peculiars australianes es troben representades per determinades plantes que creixen als cims de les muntanyes de Borneo..." És un fragment de l'assaig científic de Charles Darwin L'origen de les espècies", un llibre que ha estat elevat al cim de l'estimació literària, entre altres coses perquè el seu autor es va saber capbussar amb bravesa en el misteri de la natura, de la vida i de l'home.

Bé sabem que al gran científic britànic li plogueren els enemics, començant per les congregacions cristianes, que veien en les investigacions de Darwin un atemptat contra la Bíblia, especialment en allò de demostrar que l'home ascendeix d'un prehome relacionat i parent dels simis. Els anys li han donat la raó i avui quasi ningú opina que la teoria darwiniana és falsa. El fragment que comentam, avalat per les investigacions del doctor Hooker, ens mostra que en llocs molt distants hi sobreviuen les mateixes espècies. Escrivia Charles Robert Darwin: "A partir del setembre de 1854 vaig consagrar tot el meu temps a posar en ordre les meves notes i a fer observacions i experiments sobre la transmutació de les espècies..." I ho va aconseguir, i tant que ho aconseguí.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris