lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Són moltes llengües

En un article, Sobren 5.800 llengües?", publicat a La Vanguardia -diari que, fet a Barcelona, ara surt en català i en castellà, però que a les Illes Balears no el podem llegir en la nostra llengua-, el periodista Magí Camps escriu sobre el darrer llibre del professor Jesús Tuson, Quinze lliçons sobre el llenguatge (i algunes sortides de to). Els qui estam interessats per la qüestió lingüística (devem ser molts, ateses les opinions que se'n senten i es poden llegir a la premsa diària), en trobaríem útil la lectura. La prosa del professor Tuson és didàctica, assenyadíssima. Tanmateix, si llegir un llibre pot semblar massa a qualcú (els de la ciència infusa no es molesten ni a llegir ni a escoltar res), almanco a l'article del Sr. Camps, breu i clar, hi trobaran un tema rei en aquestes coses de les llengües, tant si les volen "comunes" com "pròpies", igualet que els noms substantius.

En l'exercici -per a alguns és obstinació malaltissa- d'imposar una llengua, els servidors del Leviatan solen recórrer a tres arguments de pes. Primer, que la seva és una llengua internacional -per anar pel món. Segon, que la seua sí que és una llengua "de cultura" -com si la cultura fos patrimoni d'una llengua i no de la humanitat, expressada de mil maneres diverses. I tercer, que té molts milions de parlants -de llengües amb més de cent milions de parlants només n'hi ha nou al món: xinès, castellà, anglès, bengalí, hindi, protuguès, rus, japonès, i prou. Pobreta llengua catalana, que ocupa el lloc 88è en nombre de parlants, just davant del búlgar i darrera del zulú! I encara gràcies, perquè si hem de fer cas a qualque doctorat en ciència infusa, el català no existiria més enllà de Can Fabra.

Als "rondinaires" (així anomena Tuson aquests eixalabrats: qui rondina és el que, malcontent, mostra disconformitat amb allò que no li agrada fer), sempre emparats per l'aplanadora de l'Estat, els molesta tot el que no sigui uniformitzador i, en nom de la comunicació i del pensament únic, volen anihilar l'univers social, cultural i històric que hi ha en les llengües no estatals, siguin pobres en parlants o milionàries. Rondinaires que, amb el ronyó lingüístic propi ben cobert -a prova d'estats i d'unions europees-, somien amb "una llei, una llengua, un imperi". Aquests, tot i tenir la paella pel mànec, sempre en volen més, fins al punt que són capaços de capgirar els arguments i presentar-se com a víctimes dels sistemes que les llengües minoritzades estableixen per poder sobreviure en bona companyia amb el germà gran i totpoderós. Davant de pseudoarguments com "estau fent com en la dictadura, però al revés", Tuson argumenta: "Doncs, sí: estem fent exactament l'inrevés. Si abans es feien esforços per anihilar la llengua, ara els estem fent per fer-la viure, redreçar-la, transmetre-la en bones condicions (...) sense que calgui anul·lar cap altra llengua".

Jesús Tuson té escrits força llibres: El luxe del llenguatge, El llenguatge i el plaer, Mal de llengües,Una imatge no val més que mil paraules, Patrimoni natural, Això és (i no és) Allò, Los prejuicios lingüísticos, etc. Ara diu tenir-ne més al cap: sobre els orígens del llenguatge o el llenguatge políticament correcte..., i es permet elucubrar sobre una humanitat sense llenguatge o sobre com seria el món amb una sola llengua: unes "sortides de to" de lectura de racional passió, per a qui li apassioni el tema.

En un context d'atacs al model lingüístic escolar, a la unitat del català, al requisit de conèixer la llengua pròpia del país per poder exercir-hi la funció pública, etc., ens fa reflexionar. Si hi ha dos centenars d'estats i a cada Estat li hagués de correspondre una sola llengua, els lingüicides serien feliços: en sobrarien 5.800 de les més de sis mil llengües que hi ha al món. Un poc més de no-res, equivalent a perdre el 96,6% de la biodiversitat del planeta.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per VVV, fa mes de 9 anys

Santi, l'espanyol va firmar la seva sentència de mort en integrar-se en l'euro. Els idiomes sense moneda pròpia tenen tendència a desapareìxer...

Valoració:0menosmas
Per SANTI NAVARRO (CORNELLA), fa mes de 9 anys

Tememos que luchar por el español o lo hareis desaparecer...

Valoració:-39menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris