Ara que ja estem en plena campanya electoral, amb els mítings i tota la pesca, ens podem preparar per sentir absurditats. Ja estem acostumats a una política poc exemplar, però tot plegat s'està endinsant en terrenys poc salutífers. Rubalcaba, a qui ens agradaria veure com un salvador de l'arribada de la dreta més espanyolista i cercabregues, no l'està encertant gaire, és ben cert, i ha començat fent una campanya plena de retòrica i de buidor progressista, prometent tota mena de coses que, preveient una derrota clamorosa, no es veurà en la tessitura d'haver d'incomplir. Sabem que les campanyes es fan en vers, i que la política, des del poder, es fa en prosa, però una cosa és això i l'altra haver d'escoltar certa mena de discursos. Llavors, un ciutadà amb un mínim de decència és impossible que no experimenti ganes d'estirar-se els cabells, de xisclar d'irritació i de buscar un búnquer on amagar-se, talment aquell al·lot català que ha construït un refugi per defensar-se d'un atac dels zombis.
Diu Rubalcaba que no retallarà res. ¿I això com és possible? ¿Realment algú creu que a aquestes altures és decent fer creure al paisanatge que no hi haurà retallades? Rubalcaba no haurà de fer el ridícul i incomplir, però sí Rajoy i els seus companys de files, que volen donar-nos lliçons quan, estant en el poder en moltes autonomies, han estat a punt de portar-les a la ruïna absoluta. Ens trobem que el caos grec està a punt de fer remoure tota l'economia europea; la grega era una economia falsària; sabem que si poguessin treure a la superfície la seva economia submergida podrien sortir de la crisi en un parell d'anys. ¿Volem acabar així? Dues fórmules sobre la taula: o sortir de la crisi gastant diner públic, endeutant-se, o sortir-ne amb l'austeritat pública, amb impostos a la baixa i activant l'economia amb el consum privat. El sentit comú d'esquerres voldria continuar apostant per la primera opció -la keynesiana-, però els que tenen els diners (els mercats financers) ja no es refien de ningú i no donen préstecs als que fan cara de mort.
El sentit comú de dretes confia en la segona opció -la clàssica-, però tampoc sense gaire esperança. ¿Com activar el consum? ¿Com motivar la inversió? Rajoy haurà de donar incentius a la contractació -ja ha parlat de 3.000 euros per cada autònom que creï un lloc de feina-, però haurà de fer una reforma laboral d'envergadura, davant de la qual els sindicats hauran de fer-se sentir. Així, el ciutadà s'arma de paciència, escolta les promeses entre la irritació i la incertesa, i no sap avaluar amb justícia la mida dels despropòsits amb els quals han arribat a governar-nos. ¿I després del 20-N, què? Que ningú no esperi resurreccions miraculoses. Sense diners públics, no hi haurà ocupació pública, sinó acomiadaments. I tampoc no hi haurà obra pública. Tampoc no podem esperar que tornem al totxo -encara que el PP voldrà intentar-ho-, així que el turisme serà un dels puntals sobre els quals caldrà fer créixer la riquesa col·lectiva. Tot plegat força decebedor.
Campanya de paciència
COMENTARIS
De momento no hay comentarios.
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).