algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Una sortida mallorquina a la crisi

Som nacionalista només quan no em queda més remei. La gegant crisi econòmica en la qual està immersa la nostra societat té diversos orígens i diverses dimensions. Una d'aquestes, és innegable, té un àmbit local. Hi ha una crisi que és d'àmbit estrictament de les Balears.

Aquest és en l'àmbit que la política feta des d'aquí i les nostres institucions poden aspirar a incidir-hi.

De moment la incidència és absolutament negativa. La poca fe en les nostres institucions pròpies que desprenen els actuals governants convida al desànim i a la desconfiança. El seu missatge sucursalista és desengrescador. El seu neoliberalisme de pamflet és desencoratjador. El seu sectarisme ideològic és descohesionador. I les seves mesures consistents a retallar inversió, crear crispació política i alarma social... I augmentar el nombre de persones desocupades (!) condueixen, en el millor dels casos, al desànim col·lectiu.

Des de la seva ideologia. Des del seu punt de vista, té la seva lògica i és coherent amb la seva estratègia política: xapar la societat i cohesionar els "seus" no en base a cap idea concreta de país, sinó en base a l'odi, el menyspreu o la ràbia, cap a l'altra meitat de la societat. Bona estratègia per guanyar unes eleccions, segurament. Però nefasta per combatre la descomunal crisi que ens assola.

Des del meu punt de vista, des de les Illes Balears, des de les seves institucions polítiques, l'única aportació per combatre la crisi que pot ajudar a sortir-nos-en tots plegats és la feta des d'una concepció i uns valors que ha defensat històricament el mallorquinisme cívic i el nacionalisme polític.

Dit d'una altra manera, segurament qualque dia sortirem de la crisi, però des de la política d'aquí, només ens hi ajudarà si es fa a partir d'un lideratge arrelat al país, que transmeti estimació i respecte per tot allò que ens configura com a poble: el nostre paisatge, la nostra història, la nostra cultura, els nostres costums i la nostra gent. Tota la nostra gent, la nascuda aquí i la venguda de fora amb ànim de construir un futur millor.

Només des d'aquesta idea de cohesió social, de rebuig a qualsevol sectarisme o intent de divisió de la nostra societat, només des d'una profunda identificació amb el paisatge, la història i la nostra gent, es pot tenir la força moral per fer front a la crisi, per llançar un missatge engrescador, encoratjador i cohesionador que resulti creïble per a tota la societat.

No parl, òbviament, de cofoismes i autocomplaences que, ara mateix, ens resultarien totalment nocius. Parl d'autoestima col·lectiva, de tenir un relat del nostre passat, un coneixement profund del nostre present i coratge i valentia per encarar el futur.

Convertir el nostre subjecte col·lectiu en protagonista principal del nostre relat, tenir el coratge de dibuixar un futur pròsper i possible per a tots els ciutadans d'aquesta terra i tenir la valentia per a plantejar els debats necessaris, com per exemple el de la terrible espoliació fiscal que pateixen les Illes Balears (3.000 milions d'euros anuals que se'n van a Madrid i no tornen, el 14% del nostre PIB). També cal tenir la decència i l'honradesa de no amagar els vertaders debats amb altres d'estèrils, crispadors i sectaris (com per exemple la criminalització de la llengua catalana, dels seus defensors i dels seus parlants).

Només des del coratge per proposar un futur cohesionat i la valentia de plantar cara a qui ens explota col·lectivament, s'aconseguirà la legitimitat per demanar els esforços i sacrificis que siguin necessaris i per plantejar un full de ruta que ens dugui cap a una recuperació plena. L'alternativa és el campi qui pugui que es desprèn de les polítiques actuals.

Balears té poc poder polític i un important potencial econòmic. Seria suïcida no aprofitar-los.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tronxo, fa mes de 9 anys

Tomeu no tens rao

Valoració:-3menosmas
Per Tronxo, fa mes de 9 anys

Tomeu no tens rao

Valoració:-4menosmas
Per xisco, fa mes de 9 anys

El pacto si que era una alternativa: sus señas de identidad, comola cohesió, lengua, pais, y dejó la Comunidad con paro,las arcas vacías, ruina economica, despilfarro,...

Valoració:-17menosmas
Per KRISPINCILLO, fa mes de 9 anys

Que si, que para superar la crisis en Mallorca, independentismo y lengua catalana.Estamos apañados.Se te olvida que lo que no teneis los mallorquines en generalni lo tendreis y teneis muchas virtudes, es sentimiento colectivo...

Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris