algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Aclaracions

Resulta altament perillós el paper del banc d'Espanya en tot això de la reestructuració del sector financer. La conversió de les caixes d'estalvi en bancs és un procés ràpid i potent que provoca moltes perplexitats. Una de les perplexitats és que tothom doni per bo el full de ruta aplicat implacablement pel Govern central, aplaudit per l'oposició gràcies al pacte Zapatero-Rajoy i beneït per unes comunitats autònomes que han vist com se les desapoderava de la seva competència sense gairebé obrir la boca i com tot acabava suposant una centralització en presa de decisions i en ubicació geogràfica. La crisis té això: una vegada una decisió ha assumit el rol de bona per a l'economia, esdevé indiscutible, una espècie de dogma de fe. Encara que aquest rol sigui ben discutible i ple de foscor.

Però, segona perplexitat, el que més crida l'atenció és que el banc d'Espanya critiqui amb duresa els gestors de determinades caixes que ha hagut d'intervenir i no digui res sobre el seu paper de supervisor. Perquè si les caixes han fet barbaritats i els seus directius s'han passat vint pobles està bé que se sàpiga, ara bé, la pregunta que es fa una gentada és on era el banc d'Espanya mentre tot això passava, a què es dedicava, no és una deixadesa de les seves funcions i atribucions?, no li corresponia controlar i evitar pràctiques abusives o fraudulentes? Però clar, la culpa de la crisi no és del banc d'Espanya o del dèficit multimilionari d'organismes com AENA o com Televisió Espanyola, no, pots pensar-hi, la culpa és de les autonomies i, sobretot, de les ambaixades catalanes. No hi ha res més gran que dominar l'agenda per acabar imposant un relat, un relat del qual el manco important és la seva veritat. Alguns amics em critiquen perquè s'ha de ser més demagògic i no tenir determinats escrúpols. Probablement tenen raó, però hi ha polítics i partits els canvis de criteri dels quals et deixen bocabadat. L'excés de responsabilitat sovint s'ha vist i s'ha convertit més en un defecte que en una virtut.

Que els mateixos que estan retallant en profunditat pertot arreu puguin mantenir el discurs que la minva de recursos no afecta educació, salut o serveis socials em pareix que només és possible per la manca de gruix de la nostra societat, de la nostra democràcia i de la nostra opinió pública. Sempre he pensat que estrènyer el cinturó, mentre les Balears no facin un bot substancial en relació al finançament i la nostra balança fiscal, tema que ha quedat aparcat perquè no forma part del programa dels que han guanyat, estrènyer el cinturó, dic, era inevitable. I sempre he pensat que això no podia no afectar educació, salut i serveis socials com diu el discurs políticament correcte. No importa insistir que tot això em pareix d'una injustícia bestial, perquè amb el nostre esforç fiscal no tendríem per què viure amb aquesta escassetat, però en un cert sentit és la "lliure" decisió del poble.

Idò bé, ateses les nostres circumstàncies som dels que pensen que, analitzat des d'un punt de vista estrictament econòmic, on no hi ha d'haver retallada d'aquests tres àmbits és a educació, perquè és en aquest àmbit que ens hi jugam bona part del futur. I tenc la certesa que hi ha estisorades pertot arreu, educació inclosa. Perquè, no ens enganyem, l'eliminació d'interins, i no estic pensant en el tema concret dels alliberats sindicals, així com l'eliminació o l'aprimament de programes de suport i de qualitat és una retallada, per molt que es vulgui dissimular o camuflar. Segur que hi havia determinades coses que s'havien de racionalitzar, ara bé, el que s'està fent és molt més que això, i acabarà repercutint en una baixada encara més gran del nivell del sistema educatiu. El problema, en el fons, és que l'educació, la formació, la cultura no és tan valorada com tendim a pensar, i per això no passa res si també aquí anam com els crancs.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

Encara hi ha temps per presentar la candidatura (dies 12-17 octubre).
Se tracta de castigar el PP de Balears.

Valoració:4menosmas
Per guapos, fa mes de 9 anys

@Mateu, es pot fer una correcció sense fer un comentari tan estúpid i antipàtic.

Valoració:4menosmas
Per Joan P., fa mes de 9 anys

Un molt bon article al que no cal afegir cap comentari. O bé, només un: INDEPENDÈNCIA!

Valoració:7menosmas
Per Mateu, fa mes de 9 anys

Els lectors del Diari de Balears sabem que hi ha col·laboradors que no saben escriure, però els correctors també ho deuen saber i han d'anar més vius.
No cal fer més ACLARIMENTS!

Valoració:-3menosmas
Per Claret, fa mes de 9 anys

Aclariments

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris