algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

La difamació, del Batlle Collet a Francesc Antich

L'anècdota que il·lustra aquest article va passar en temps de la República. En el meu poble, Montuïri. I un dels protagonistes va ésser Joan Mas i Verd, el Batlle Collet, posteriorment assassinat pel feixisme. Collet era un home molt escrupolós en tot allò que afectava la gestió pública. Tanmateix, fins i tot la persona més recta està exposada a la difamació. Va ésser el seu cas. Un veí, amb més inconsciència que malícia, va dir, en una taulada de cafè, que el Batlle Collet posava mà a la caixa. Naturalment, el Batlle, en assabentar-se'n, li va demanar clarícies. "Vós heu dit que jo m'enduc els diners de l'Ajuntament?", va preguntar-li. I quan l'altre li va confirmar que sí, li va replicar: "Si n'estau tan segur, ho podreu demostrar". Aquí la resposta de l'interpel·lat va basar-se en un seguit de dubtes i punts suspensius.

Que si ho havia sentit comentar, que si era una cosa de domini públic, que si cols, que si naps, etcètera, etcètera. De manera que el Batlle Collet va tancar la conversa amb un ultimàtum: "Em fareu el favor de tornar al cafè i rectificareu públicament les vostres paraules davant els mateixos homes que m'heu difamat". "I si no ho faig?", va alçar la veu el veí. "Ens veurem en els jutjats", li va respondre el Batlle Collet. Però no va fer falta arribar-hi. El veí, no sols va rectificar, sinó que en petit comitè no va dubtar a reconèixer que havia pecat d'imprudent. Doncs bé, a l'entrevista de tres pàgines amb Josemon Bauzà que va publicar diumenge passat ABC -acompanyant una oferta de l'escultureta en bronze Francisco Franco, El Espíritu de Àfrica- el president dels altres (mai no ho serà, meu) afirma que l'objectiu de l'hexapartit era "mantener la silla caliente a cualquier precio y repartirse lo de todos entre unos pocos condicionados exclusivamente por el interés personal, en este caso político". La pregunta següent és inevitable: "¿Puede concretar estos excesos?".

I la resposta posa els pèls de punta: "A priori no tengo constancia de nada, pero es igual". Déu sant...! Què vol dir amb aquest "es igual"? Com s'atreveix a acusar el govern anterior si no té "constancia de nada"? Ja és que darrerament el President Antich s'entretén d'allò més, a Algaida, jugant amb els seus cans, i contempla l'esdevenir dels dies des de la distància, de manera que les coses d'aquí no li provoquen fred ni calor. I fent un esforç ho puc entendre. Però, així i tot, vagi alegre o alís, hauria de tenir ben present que hi ha frivolitats inadmissibles. Comptat i debatut, amb la integritat moral poca broma. Entre el seu silenci, el d'Antich, i la reacció del Batlle Collet, aplaudeixo Collet.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tonina, fa mes de 9 anys

Quin gran batle , Joan Mas i Verd.Com tots els republicans i republicanes tenian clar que la polí tica era un servei cap a la societat , que proritzaven les necessitats del poble ( sanitat i educació, amb quina rapidesa i pocs medis feien escoles, tal qual ara que el primer que ratallen))
ii d´una honorabilitat meridiana que els permetia esser ferms davant les mentides de la dreta de sempre i que ara sembla que torna sense complexes.Joan Mas Verd era i es per a mi el batle de Montuiri per que del seu càrrec no el va treure cap votació democràtica, si no un assessinat.Honor i Memòria pel barte Collet.

Valoració:21menosmas
Per Tomàs, fa mes de 9 anys

QUE CALLI BAUZÀ!
Magnífic article. La dreta i els feixistes sempre amb acusacions en abstracte. Insídies. Mentides. Calúmnies. Manipulació. Té dallons que els que difamen siguin els que més carn de presó han proveït en els darrers anys. Els seus presidents (tant Cañellas com Matas) varen ser imputats i processats. Bauzá és el rostre més evident de la hipocresia.

Valoració:26menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris