lluvia ligera
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Propera parada: la vida

Dissabte passat vaig assistir a la presentació del llibre Propera parada: la vida, on es recullen els sentiments, sensacions i pensaments d'una persona afectada per una malaltia neurodegenerativa . Una persona que fins que va arribar als quinze anys gaudia d'una normalitat absoluta, amb l'afegit que la seva intel·ligència i la seva bellesa femenina eren destacables. Sobtadament apareixen els primers símptomes d'una malaltia que li robaria dia a dia, nit a nit, funcions motrius, sense tocar les intel·lectuals. Tot el que havia de ser un futur esplendorós es convertia en el patiment de comprovar per un mateix com es va convertint en un cos cada cop més immòbil.

Ara la Neus té 26 anys, no pot caminar, perquè la malaltia li ha fet "oblidar" els moviments que ho permeten, i utilitza una cadira de rodes; per descomptat necessita que algú l'empenyi, quan pocs anys abans encara es manejava amb una cadira elèctrica. Ella, que era una xerraire, ara no pot pronunciar ni tan sols un so gutural i el seu llenguatge gestual de símbols tan útil fins fa poc també s'ha perdut, fins i tot l'ordinador amb un parlador ha esdevingut una eina ineficaç per la impossibilitat d'ella per manejar-lo. A més a més, el menjar es fa per sonda perquè ella no pot deglutir. Ella depèn en tot moment dels altres per a qualsevol activitat física, sols és independent amb el pensament i els sentiments. "Com totes les persones, m'he enamorat", ens diu al llibre, on també ens explica la seva quotidianitat, on descobrim que no és fràgil, ni vulnerable psicològicament, on parla de la relació amb la seva família, tot sofriment amagat.

El llibre és un passeig per la vida de la Neus, una passejada que ha fet aquests tres darrers anys la Margalida, una periodista amiga de la Neus. Quan començaren el camí, la Neus encara podia escriure per ordinador amb el teclat adaptat, cosa que ja no pot fer de cap manera; ara la resposta es troba en els seus ulls, l'únic recurs que li queda per assolir que el seu missatge s'entengui, un llenguatge simple però eficaç. És un dir sense poder dir. Llegir el llibre enriqueix i fa pensar; retornen els dubtes de sempre sobre el teisme. Com és possible que un ésser perfectament bondadós i totpoderós pugui permetre aquest tipus de sofriments? Encara que conec les respostes, no em resulten convincents.

Tornant al món terrenal, l'existència de persones amb discapacitats és un greu problema social. El que en l'inici es veu com una malaltia, amb el temps acaba sent "una manera de ser", que requereix una forma de vida adaptada a les seves capacitats residuals, que els permeti trobar dintre de la societat el seu espai de benestar.

Sols fa cinquanta anys, les persones amb algun tipus de discapacitat vivien apartades de la societat, eren "diferents". Esdevé significatiu que la preocupació pels problemes d'aquests col·lectius arribàs, com tantes coses, amb la Democràcia. L'any 1977 es va crear una comissió especial per l'estudi dels problemes de les persones amb discapacitat i l'any 1982 surt la llei d'integració social del minusvàlid, que en permet l'accés a l'ensenyament i la creació de centres de tractament específics. De llavors ençà, la manera de veure la persona amb discapacitat per part de la resta de la societat ha canviat. La seva qualitat de vida i la integració social són infinitament millors.
Per una casualitat no cercada, la presentació del llibre, on la Neus ens fa estimar els que són "diferents", coincideix amb l'escanyament econòmic de les institucions dedicades a tenir cura d'ells, la part més vulnerable de la societat. Tant de bo que el llibre de la Neus i la Margalida sigui el conjur que aturi el retorn als temps passats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per José Antonio Rodado, fa mes de 9 anys

En mi caso, personas como Neus, Julian y tantos otros me han preparado para trabajar, esforzarme y realizar grandes sacrificios y por ello les estaré sumamente agradecido. Esta es su “capacidad” con la que mejor pueden contribuir a nuestra sociedad.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris