muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

L'atur desbocat

Quasi cinc mil persones més a l'atur, a Balears, durant el passat setembre. I això que, segons tothom, hem viscut un mes de gran afluència turística. Cosa que va en sintonia amb el que ha passat d'ençà del maig passat. Més i més turistes, batent rècords, tornant a xifres dels anys de l'esplendor i tanmateix l'ocupació laboral no ha anat en la mateixa línia. Més aviat tot el contrari. Només es contractaven uns pocs aturats. Quasi pareixia que per quedar bé als llistats oficials, per allò de poder dir que durant vuit mesos consecutius havia "baixat" l'atur. Sí, una misèria. Tant com que quan en ve una de dolenta i seriosa, com la xifra de setembre, es menja tot el que havia baixat en tot l'any.

En el diferencial anual -entre setembre de 2011 i el de 2010- la xifra mostra que tenim 576 aturats manco. Una gran victòria. A l'estil de les dels vuit mesos d'enguany, que el govern del PSOE i PSM valoraven, cada mes, com una bona notícia perquè teníem tres o quatre, o dos i mig, aturats manco que un mes abans, que un any abans... Ara veurem com ho interpreta el Govern actual. El que és segur és com ho farà el PSOE. Acusarà Bauzá de destruir feina. Hi ha coses que per molt absurdes que siguin sempre acaben complint-se. La maledicció del PSOE n'és una.
Polítics a banda -cada vegada més semblants, per cert- el que tenim a la nostra regió són més de 76.000 persones inscrites a les llistes de l'atur. Per tercer any consecutiu el nombre de parats és insuportable. I segurament també per tercer hivern, aquest pròxim serà terrible i anirem directes cap als 85.000 o 90.000, o qui sap si més. Les coses estan molt malament i tothom, o quasi tothom, està convençut que empitjoraran a curt i mitjan termini. Que una regió d'un milió d'habitants que té com a sector econòmic bàsic el turisme i que ha viscut un any excepcionalment bo en l'afluència de turistes estigui tan malament quant a l'atur és perquè hi ha quelcom que no funciona. Aquí. No només a fora (que també). No sé molt bé què deu ser, però segur que existeix.

No és normal. Diguin el que diguin els economistes, els polítics i els empresaris hotelers, és absolutament anormal el que està passant, i ha passat aquest estiu, a Balears. Ens estam anant a mantenir un atur estructural brutal, com mai no s'havia vist, i els polítics ens prenen el pèl. Es barallen perquè el Govern diu que amb les mesures que pren després vendrà la feina, i l'oposició diu que la feina s'ha de crear des del Govern també, tot i no discutir-li la política hotelera. Molt bé. Però la pregunta a uns i als altres hauria de ser: si l'objectiu (de PP i PSOE-PSM, tant és) és impulsar activitat econòmica per així generar ocupació laboral, per què aquest estiu que hi ha hagut activitat econòmica hotelera com feia més de deu anys que no hi havia no s'ha generat ocupació? Aquest és el re de moltes coses, en aquesta regió. Però ni PP, ni PSOE ni PSM s'atreveixen ni tan sols a assumir aquest problema. S'estimen més quan governen fer volar coloms, i quan estan a l'oposició criticar el Govern per fer el mateix que ells han fet i faran.

Per això no baixa l'atur, malgrat que tenim una estructura econòmica diferenciada de moltes altres regions del país. Per això no baixarà per ara. Fins que hi hagi una altra volta de clau i els sous puguin ser molt menors. Llavors l'esquerra ho criticarà i si un dia torna a governar no ho tocarà. Com sempre ha passat i com sempre passarà. Perquè ja no hi ha diferències.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Francesc, fa mes de 9 anys

Hòstia Payeras, no he llegit el teu article ni hi tinc cap gana, només he passat per aci per comprovar que de cada vegada tens manco acòlits. ¡Va bé això!

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris