muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

El confort de l'esquerra

No és menester ni una gota de cinisme per detectar el confort en què es pot desenvolupar la tasca d'oposició al govern regional. Si l'oposició vol fer feina de bon de veres, cosa que s'hauria de poder veure ben clara, en tendrà més que no en voldrà. D'altra banda, al partit del govern realment li importa ben poc el que puguin dir els membres de l'oposició: la majoria absoluta ha esdevengut absolutista, el govern farà el seu camí sense immutar-se. I no perquè sigui tolerant amb les crítiques, sinó perquè no sent gens de necessitat d'escoltar-les -molt menys encara d'atendre-les. De manera que, de l'oposició estant, pots dir el que vulguis sense que passi res: podeu imaginar una manera més confortable de treballar en aquesta obscura cosa que és la política?

Però l'oposició té una altra feina tan important com la de controlar el govern. Es tracta d'explorar les raons de la seva derrota calamitosa a les darreres eleccions. Per més que, com és notori, alguns membres conspicus de l'anterior govern, amb Francesc Antich al capdavant, treballaren obcecadament per perdre les eleccions, els resultats anaren molt més enllà d'una feina suïcida tan ben feta. A primer cop d'ull, hom diria que, en general, les esquerres no coneixien prou bé el territori que havien de transitar electoralment, i que aquest desconeixement els impedí de treure rèdits polítics de les accions de govern ben realitzades, que n'hi va haver més del que ara mateix molts recorden.

No sembla que aquestes esquerres s'hagin pres seriosament la necessitat d'examinar amb molta cura geològica els fonaments dels seus respectius edificis. Assenten damunt d'argiles expansives sense l'estudi prescriptiu, i qualsevol sacsejada política pot esbucar la casa i donar pas a la intempèrie.

La intempèrie és l'hàbitat actual dels votants d'esquerra. Aquests votants tenen el dret -i se sent com el reclamen inútilment- de saber per què els seus vots, tot i la seva utilitat, s'han vist devaluats. Esperen amb delit una explicació que no arriba. No arriba perquè no hi ha autocrítica. I n'hi haurà algun dia, si la crítica a l'acció de govern és tan necessària i tan confortable alhora? La crítica a l'acció de govern no ha d'esdevenir una coartada per obviar l'autocrítica. Les esquerres toquen saber de sempre que els seus votants són molt més exigents que els de la dreta i que reclamen més responsabilitat i més transparència. Ara mateix, estan a l'aguait, esperen encara l'informe clínic de la darrera amputació per començar a prefigurar l'estat de coses després del 20 de novembre. No es conformen de sentir els portaveus dels seus partits criticant el govern de Bauzá, de Delgado, d'Escarrer et al. La derrota els hauria sortit a preu de xiripa. I això no pot ser. Tot plegat, la feren massa grossa, cada dia que passa es veu més clar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per observador, fa mes de 9 anys

Tem per mi que gaudiran d' 'il dolce farniente"

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris