muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

Recordant el pintor Ritch Miller

El pintor no va entrar amb gaire "bon peu" dins el món expositiu mallorquí arran de la seva primera mostra individual -setze obres-, que el 1963 presentà al Cercle de Belles Arts, del carrer del Conqueridor, avui seu del Parlament balear. El poeta i novel·lista Jaime Vidal Alcover va fer la presentació de la mostra.

Ritch Miller (Waco, Texas, 1926- Santa Maria del Camí, 1991) feia més o manco un any que s'havia establert a Mallorca, en una casa molt a prop del torrent de can Barbarà, a la barriada del Terreno, on per primera vegada el vaig entrevistar per a la revista Bajarí, que dirigia el bon amic i periodista Octavi Aguilera.

Aquella primera exposició va fer vessar molta tinta i aparegueren tot tipus de comentaris en els mitjans de comunicació i en les tertúlies en què participaven alguns personatges que avui anomenaríem feixistes de soca-rel. Fins i tot volien pegar foc a algunes de les pintures exposades. Feren gestions amb el Govern civil i militar, que afortunadament no donaren fruit, perquè el pintor fos expulsat del país. Ritch Miller és mantingué prou tranquil sense manifestar-se. L'exposició interessà a molta altra gent i el pintor continuà el seu caminar. Els amics li férem costat.

El juny del 64 prengué part en el I Certamen de tendències actuals plàstiques, del Cercle de Belles Arts, amb l'obra Costa Brava. El mateix any va obtenir la Medalla de la Diputació de Balears en el XXIII Saló de tardor i l'any següent li fou concedida la Medalla d'Honor per l'obra Catalina de Aragón. El 66 participà en l'exposició inaugural de la galeria Ariel, que obrí el pintor Xam a la plaça del portal petit de la Seu, pionera en la presentació d'artistes d'avantguarda, que per primera vegada venien a Mallorca. Més tard hi presentà una col·lecció de paisatges. Les exposicions de Ritch Miller foren nombroses dins i fora de la nostra comunitat i també a l'estranger. La seva participació en certàmens fou també destacada.

Després d'uns anys de viure al Terreno, deixà la casa i va adquirir la finca de Son Fonoll, a Santa Maria del Camí, on morí el 2 de març de 1991, fa 20 anys. Al llarg de la seva estada, s'integrà a la vida del poble i prengué part com a jurat en els primers certàmens de pintura convocats per l'Ajuntament, amb Rafel Perelló Paradelo i l'autor d'aquesta recordança.

Deu anys després de la seva mort, l'Ajuntament de Santa Maria del Camí -bressol de destacats historiadors-, que presidia Mateu Morro, li dedicà una exposició homenatge al Centre Cultural, la biblioteca Cas Metge Rei. L'octubre del 83 exposà a Nova York una sèrie d'obres amb temàtica basada en Coanegra, lloc emblemàtic de la vila.
L'historial de Ritch Miller és llarg i valuós i guardam molt bon record de la seva persona i obra.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Francesc, fa mes de 9 anys

Estan molt bé aquests articles. És bo recordar que Mallorca té una llarga tradició pictòrica i que hi han desfilat molts de pintors d'arreu del món. Això ens ha servit també per veure que els pintors locals estan al nivell dels més avantguardistes.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris