algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

El miracle de Bauzá

Tenia una carta amagada, finalment. El mateix divendres la va treure. La de la suposada inversió de 135 milions d'euros per part de la cadena hotelera Meliá a Magaluf. Presentada per José Ramón Bauzá, amén de Carlos Delgado, conseller de Turisme, com a conseqüència directa de la seva gestió. Vaja, que en cent dies es poden fer miracles. Anem per parts.

Primer de tot és una bona notícia que una cadena hotelera multinacional (sigui quina sigui) decideixi invertir a Mallorca. Justament el que fa falta és inversió privada per aconseguir moure el mercat laboral. Hi ha, emperò, aspectes que grinyolen, en el projecte. Com el canvi d'ús d'un hotel a residencial. O el que suposa, tot plegat, d'aposta clara per part del Govern i de Meliá per a la construcció. Novament com a esperança essencial per recuperar l'economia. Novament l'aposta empresarial turística i hotelera de sempre, la de fa cinquanta anys. De vuit hotels de can Melià a la zona se n'esbucarà un, és ver, però a canvi d'un altre que passarà a ser residencial (negoci especulatiu del maó: gran novetat) i la rehabilitació completa de la resta per ser posats en valor amb una nou disseny urbanístic de la zona. El que no està gens clar és què costarà tot això al contribuent. El paper del Govern, en canvi, és meridià. Ja va dir Bauzá, i ha repetit Delgado, que qui mana en la política turista són els "emprenedors" que "en saben".

O sigui els hotelers. Millor dit, alguns hotelers. Meliá, per exemple. Dissenya a la seva conveniència el projecte i el Govern es limita a rebre instruccions. El que haurem de saber és què costarà al ciutadà de la seva butxaca el que es presenta com una mena de pla de remodelació d'una zona per fer ombra (política) al projecte (avortat) socialista de la Platja de Palma. Però no confonguem: això de Magaluf és un negoci privat pur i dur, tan legítim com qualsevol altre, però això mateix. Allò de la Platja de Palma havia de ser (i que ja no serà, i de la qual no queda res perquè la incapacitat va ser i és la norma de la gestió) una inversió pública enorme amb una direcció pública i un suposat objectiu final de benefici social. Radicalment diferent. Malgrat tot, emperò, això de Meliá és una inversió important. Allò negatiu és el com es fa: seria normal i desitjable tenir un Govern que governàs i per tant dissenyàs aquestes reformes i la iniciativa privada s'hi ajustàs. Però si ja ni l'esquerra ho fa això, resulta absurd retreure al PP que tampoc no ho faci.

Una consideració política sobre el projecte. El PSOE i el PSM s'han passat quatre anys de genollons davant dels hotelers. Els han regalat una vergonyosa llei de privilegis, els han tractat entre cotons i han rebut la contestació lògica: cap obra important de rehabilitació hotelera i mínima contractació laboral. En canvi, ha estat que les urnes desallotjassin del Govern l'esquerra i el nacionalisme i passar a ocupar-lo la dreta original, i el miracle ha estat possible: l'hoteleria ha començat a invertir. Magaluf, la pròxima construcció de dos hotels de superluxe, a Capdepera i un altre a Sóller... I tot es comença a vendre com a resultat de la gestió del nou Govern i específicament de les promeses d'acabar amb la fantasmagòrica "inseguretat jurídica", que és el mantra que obre la porta a tornar a apostar per la construcció com a motor econòmic.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Albert, fa mes de 9 anys

Home, personatges com en Grande, íntim d'en Bauzà, ara tenen una possibilitat real de refer la seva fortuna. Aniran a mitges amb tots aquests negocis: Cañellas, amb el seu despatx d'influències, mourà les seves peces, i els diners els tornaran deixar els bancs i caixes. Resultat: més ciment, més misèria i més comissions per repartir.

Valoració:3menosmas
Per Remei, fa mes de 9 anys

@fogater, ànsia fa passar que n'hi hagi, de pacte d'aquest que t'agrada.

Aquí a les Illes Balears fa falta un govern centrat aquí, no llogar cadires al psoE ni al pp.

No són les esquerres ni les dretes espanyoles que arreglaran això d'haver d'enviar bona part dels doblers que pagam d'imposts a fora per mantenir altres comunitats.

Valoració:2menosmas
Per fogater, fa mes de 9 anys

Del tot d'acord amb la consideració política. La primera mesura del proper pacte d'esquerres (que n'hi tornaré a haver, no passeu ànsia) hauria de ser declarar persona no grata el Sr. Escarrer. Tot va començar amb l'espectacular baixada de calçons de l'ecotaxa i la no menys espectacular humiliació de Son Espases... Per a quan un govern d'esquerres ferm?

Valoració:5menosmas
Per Berenguer, fa mes de 9 anys

Disculpau si vaig errat, però, no era un cadena hotelera internacional-nacional aquella que havia de pagar de la seva butxaca el Monstre del Palau de Congressos?
I qui el paga ara?

Em podeu fer una llista de motius pels quals la població de les Balears i Pitiüses hagin de confiar en cadenes hoteleres?

Perquè supòs que el capítol de l'ecotaxa+targeta verda no val, no?

Senyor Payeras, qualsevol estudiant de lingüística general veurà que el missatge vostre és al darrer paràgraf. Malgrat tot, la vostra intenció no s'avé amb una altra inter`retació de la realitat:
- L'anterior Govern és ver que es va agenollar davant els hotelers (segurament recordant el capítol infortunat de l'ecotaxa). Però allò que en ha de quedar clar és que el Govern a l'ombra el formen els hotelers.

No hi ha miracles, Payeras. I si, com ja he dit fa dies – i en Ferran Aguiló comença a sospitar el mateix– això és el preludi d'un esclat, els hotelers ja poden preparar el pla de sortida, perquè fins i tot els balears i pitiüsos tenen un límit.

Valoració:43menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris