algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Cercant tema per al parc temàtic

Mentre a moltes localitats es discuteix si els plans urbanístics han de reservar sòl per a nous edificis de culte (de culte religiós, com les diverses mesquites que s'hi han projectat o el temple que els sikh han construït a Santa Coloma), aquí esperam notícies sobre un parc temàtic de tema religiós, i tot i que ambdues notícies sembla que pertanyen a seccions diferents d'un diari, una mínima anàlisi indica que són cares de la mateixa moneda. I n'hi ha més exemples: a Vitòria també discuteixen si construir una mesquita, a Zaramaga, i al barri de la Verge del Remei, a Alacant, els veïns han recollit 2.000 firmes contra la construcció de la que seria la més gran mesquita de la ciutat, substituint la del Raval Roig.

Davant d'aquestes polèmiques, que aniran a més, perquè el mil·lenarisme triomfa en aquest principi de segle i no hi ha cap perspectiva que la febre transcendent sigui substituïda pel cultiu racional del seny, no veig més opció que recuperar i estendre l'opció del temple ecumènic, com el d'Abraham, que es construí perquè tots els creients de diverses religions poguessin orar durant els Jocs de Barcelona-92. L'edifici pateix ara la degradació de la falta d'ús, però davant el fet que la Sagrada Família (com la Seu de Palma) ha assolit definitivament la funció bàsica de centre d'atracció turística, és hora de recuperar l'antiga i original funció que tenien les esglésies. Quant al parc temàtic (de tema religiós) previst a ses Salines, dissenyat amb el nom de Terra Santa (poc original, no?), confesso que quan ho vaig llegir pensava que era una broma, i encara ho penso. Ja sabem que vivim moments econòmicament crítics i que hem de fer qualsevol cosa, però fins aquí hem d'arribar? ¿No haurien de ser els creients, de la religió que sigui, els primers interessats a mantenir les seves creences i pràctiques mínimament allunyades de la frivolització i de la indústria de l'oci que suposa un parc temàtic? (A més del fet que els parcs temàtics ja fa una bona temporada que apareixen com a negocis desfasats i ruïnosos que no tenen gairebé cap destinació més que acabar en mans públiques, que no estan precisament per a aventures d'aquest tipus). ¿O es tracta d'una idea perquè ens empassem alguns camps de golf més, posat que estèticament la gespa no fa mal als ulls però la previsió del cartró-pedra que omplirà aquesta Terra Santa fa mal al bon gust només d'imaginar-lo? És massa fàcil relacionar aquest previst parc amb els projectes de la Disney per construir un parc temàtic sobre Avatar o el dels creadors de Bob Esponja per fer-ne un sobre aquest titella animat i els seus divertits amics, però també és inevitable que ens demanem si, posats a fer un parc temàtic, una mena de monument a la destrucció arquitectònica i estètica definitiva de la nostra illa, no som capaços de trobar un tema millor.

Vinga, un petit esforç col·lectiu, entre tots, que segur que se'ns acudeix alguna cosa més atractiva: Elvis Presley?, les Rondalles i els seus personatges?, Chuck Norris?, Ramoncín?, Messi (ara que hem descobert que va tenir un besavi de Bellcaire d'Urgell i una besàvia a Os de Balaguer )?.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris