nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Quan l'octubre és arribat, ten el camp ben afemat

Els nostres padrins esperaven amb ansietat, després de l'estiuet de Sant Miquel, l'arribada de l'octubre i de les pluges. D'aquestes precipitacions en depenen les collites. Quan començava l'octubre els pagesos es posaven a sembrar. La tradició estableix que aquesta tasca havia de finalitzar abans de Sant Lluc. Una feina que necessita dels temporals de pluja per a banyar la terra. Per això resulten convenients les bones saons de la tardor. En aquest temps la circulació de l'atmosfera experimenta canvis notables en relació a l'estiu. Fins ara s'han anat succeint dies i més dies de temperatures altíssimes, amb qualque boira, que confirma allò de matí de boira, capvespre de sol.

TRONS D'OCTUBRE, ANY DE DILUVI. A partir d'ara s'espera la famosa "cordonada" de Sant Francesc, patró dels ecologistes, del gremi del tèxtil, pobres, comerciants, manescals i sastres. Associat als temporals tardorencs, que a la Mediterrània Occidental solen ser freqüents, el 4 d'octubre sol anunciar l'autèntic començament de la tardor. Aquesta cordonada a vegades falla. Això ens passa per estar massa allunyats dels centres de baixes pressions. El comportament habitual d'aquest fenomen atmosfèric és de ruixats i un accentuat descens de la temperatura. Les fortes pluges d'aquest temps han quedat registrades i són ben presents entre mariners i pescadors, en forma de refranys: pluja d'octubre, ni una gota perdura.

L'OCTUBRE ÉS ARRIBAT, LA GAVINA VORA LA MAR. A partir d'ara els dies tornaran imprevisibles i una mica traïdors. Bastarà veure el comportament de les gavines, que habiten per les roques de la vora del mar i s'alimenten de peixos. Coven els ous durant els dies de bonança i recorda el refrany que "quan la gavina fa el caragol, mestral remou". Dijous que ve, dia 6, és la festivitat de Sant Bru, principal responsable de la nombrosa confraria dels pocs convidadors que com Sant Bru, quan són més de dos que pagui cadascú. La lluna, dimecres, es situarà al Creixent a les 5 hores i 16 minuts de la matinada. Es creu que aquesta lluna en regeix set més. Serà un bon moment per llaurar la terra i preparar els sementers.

EL BOLET NEIX A L'OCTUBRE PERÒ ÉS FILL DE L'AGOST. És temps de melons, figues de moro, olives i magranes, que ara maduren a les totes i constitueixen una de les fruites més saboroses d'aquesta època. A la mar encara s'agafen raors i de volantí, pagells i serrans. I a la fluixa, algun espet, verderol, melva o llampuga. Quan plou, pertot es fan bolets. Enguany, sembla que ha plogut massa poc perquè en surtin a les totes. Ara, quan comença el curs escolar, són a punt les carabasses. Alguns refranys en parlen: ni per calor deixis la capa, ni per fred la carabassa; fadrina galana, carabassa vana; al vell, ràvec o carabassa amb ell; de carabassa, ni poc ni massa, etc. Per l'octubre convé comprar cera i qualque espelma. Així anireu bé sempre.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ferran, fa mes de 9 anys

Un recull de dites molt interessant i un article ben entretingut. Gràcies per recollir-los!.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris