cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
20°

Qui ha fet Son Gotleu

Quan varen començar a manifestar-se els primers indicis del que ara és ja l'enorme i complex problema de convivència a Son Gotleu? Fins i tot parlar de convivència és com a inapropiat, en una barriada en què la tensió marca el dia a dia i prepara les condicions perquè hi esclati la tragèdia.

Quan començaren a manifestar-se els problemes a Son Gotleu, hi havia governants que no varen saber fer la seva feina. Ja no recordam qui eren, però ells tocarien recordar perfectament que es lliuraren a la major comoditat possible, miraren de convèncer-se que no s'hi podia fer res més i donaren instruccions als cossos de seguretat en el sentit que evitassin que la barriada proporcionàs titulars.

És així com s'arriba a situacions com la present. El racisme, com a excipient de l'assentament de la delinqüència en un indret urbà, és un bon mecanisme d'alerta. On sorgeix, és ben segur que hi ha més material explosiu. Això ho toquen saber totes les persones amb vocació de servei o simplement tocades per l'ambició del poder. També haurien de saber que no és exclusiu d'una classe social, tot i que estadísticament es manifesta amb contundència en grups que, a la vegada, han estat marginats per la societat.

Però, en tots els casos, els grans problemes començaren essent embrions de desavinences, de xoc d'interessos. Actuar en aquests preliminars és la política més raonable i eficaç, però l'experiència delata la propensió de la majoria de governants a no llegir el potencial explosiu d'aquestes situacions mentre no desborden l'àmbit d'una barriada o d'un poblet. I mentre no hi hagi morts, s'entén, o mentre els problemes no augmentin fins a saltar a l'opinió pública. Amb aquesta política d'estruç és com, quasi invariablement, s'arriba a les morts violentes o, com a mínim, a la inhabitabilitat del redol.

Ara mateix comencen o maduren molts de songotleus davant els nostres ulls, davant la nostra oïda, formant part de la nostra vida, sense que ningú hi actuï d'ofici. Punts de les ciutats i dels pobles on es mou la droga amb més facilitats, o on els veïns són testimonis més o menys resignats d'episodis de violència racista que volem entendre com problemes entre gent que no són com nosaltres; indrets on la delinqüència s'insereix en la quotidianitat. Els nostres governants -sien ministres o batles de poble- tenen l'obligació d'intervenir ara, perquè si no un dia els farem corresponsables morals d'assassinats, corresponsables de denigrar la vida personal i social on sia que es produeixi.

Ara mateix, seria bo que, a tall d'exemple, algú es molestàs a fer la història de la conflictivitat a Son Goleu, relacionant-la amb batles de Palma, delegats del govern i tots els càrrecs polítics amb responsabilitats més o menys directes en el procés que ha menat a la situació actual. La pregunta no serà què feren, sinó què deixaren de fer.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

Els prometeus.
Son Gotleu, Son Banya, Harlem, New Orleans, Haiti, etc són els somnis
dels prometeus.
El mite de Prometeu un homo o un tità que vol alliberar la humanitat, però que provoca més problemes amb la seva intervenció.
Ès millor que els prometeus se'n vagin a dormir.

Valoració:-3menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

Aquesta gent... té papers? té feina legal? Si a la gent normal ens vigilen dia i nit, què cony espera la policia a, almenys, investigar si els gitanos i els nigerians són aquí de manera legal? Si no tenen papers i tots sabem que es dediquen a vendre droga, què cony espera la justíca a actuar? Per què tenim la policía municipal, la nacional, la guàrdia civil i l'exèrcit? Per controlar els desgraciadets que en una zona de 50 circulam a 60?

Valoració:12menosmas
Per MJ, fa mes de 9 anys

Sembla que la culpa és dels governants i no dels nigerians i gitanos. Què proposa el mestre? Què els escampin per tota Mallorca?

El que jo em deman és que punyetes fan aquí.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris