cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Merkel reforma la Constitució (espanyola)

La Constitució espanyola s'ha mantengut, durant una llarguíssima temporada, com un tòtem intocable, com quelcom "sagrat", atenent al concepte més primitiu de sacralitat. La Constitució espanyola era completament intocable, absolutament pètria, no hi havia manera de modificar-hi ni una coma. No fa falta dir que aquest plantejament és, per començar, anticonstitucional, perquè la Constitució espanyola -com totes les constitucions més o manco democràtiques- preveu mecanismes per a la seua pròpia reforma. Però era útil dotar-la d'aquesta pàtima de sacralitat, perquè servia als partidaris d'un estat estrictament unitari per construir un mur contra la lliure expressió democràtica de la voluntat de ser de les nacions sense estat. La sacralitat constitucional ha anat molt bé per impedir la reforma de l'Estatut d'Autonomia del País Basc i per aigualir completament la reforma del de Catalunya. Se'n desprèn, al cap i a la fi, que la Constitució espanyola està per damunt de tot, que és intocable, que no es pot modificar, que manté una presència pètria, i que qui no accepti tot això fins i tot ha pogut arribar a ser sospitós de poc democràtic.

Idò bé, la senyora Angela Merkel i el senyor Nicholas Sarkozy, entre d'altres, ens acaben de fer un favor extraordinari: han demostrat que sí, que la Constitució espanyola es pot modificar, que s'hi poden introduir canvis. I que això es pot fer amb una agilitat i una rapidesa que deixen endarrere les dels esportistes més en forma. (De fet, tot sigui dit entre parèntesis, la Constitució espanyola ja s'havia reformat una vegada, a instàncies de la Unió Europea, per permetre que els ciutadans dels diferents estats membres de la Unió poguessin votar a les eleccions municipals de l'Estat espanyol). Tot molt civilitzat. Tot molt europeu.

Espanya no té prou sobirania -a hores d'ara, assortadament- per impedir que es faci una reforma constitucional que, d'alguna manera, la Unió Europea imposa. Aquest aspecte, naturalment, es pot valorar molt positivament, des d'aquells que, essent ciutadans de nacions sense estat, esperam la nostra emancipació sense deixar de formar part de l'Europa política, sinó tot el contrari. La manca absoluta de sobirania d'Espanya hauria d'animar-nos a dur endavant els nostres projectes d'emancipació. Ara bé, els polítics espanyols no estan tan en fora de joc com pugui semblar, i tot sembla apuntar que intentaran aprofitar aquesta reforma en curs de la Constitució espanyola per llimar una mica més el poder -ja escàs- de les comunitats autònomes. No per les comunitats autònomes en general, com tothom pot entendre, sinó per les conseqüències que té a Catalunya i al País Basc.

La reforma establirà un sostre d'endeutament de l'Estat -dins la línia de contenció generalment acceptada per tots els estats membres de la Unió Europea- i un sostre per a l'endeutament de les comunitats autònomes. Però per enlloc no s'estableix (i aquí tenim la trampa principal) cap tipus de sostre per a l'endeutament de l'Estat amb les comunitats autònomes. Vull dir que ningú no marca un sostre per al decalatge entre allò que els ciutadans de cada comunitat autònoma paguen a l'Estat i allò que en reben. Al país que governa com a primera ministra la senyora Angela Merkel, la República Federal d'Alemanya, s'estableix molt clarament quina pot ser la diferència màxima entre el que els ciutadans d'un land federat aporten a la federació i el que en reben. Aquesta diferència màxima es troba xifrada en un 4%.

Crec que seria interessant, quan es faci la reforma constitucional, que s'hi establís, juntament amb un raonable endeutament màxim per part de l'Estat, i un raonable endeutament autonòmic, un topall per evitar que l'endeutament de l'Estat es rebaixi a costa d'una contribució desigual de les comunitats autònomes a l'Estat mateix. Un model com el d'Alemanya, ja que Angela Merkel té tanta capacitat per inspirar reformes constitucionals, no estaria malament.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris