cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
25°

Pagar el que es deu

Dimecres, en una visita a una planta envasadora d'alvocats de Màlaga, el president del PP, Mariano Rajoy, es va comprometre a recuperar el Ministeri d'Agricultura si arriba a ser president del Govern espanyol. El compromís és significatiu ja que, en temps d'un temporal com el que estam patint, sembla que lligaria més amb el discurs dominant mantenir la concentració ministerial establerta per Zapatero. En tot cas, des d'un punt de mira agrari, mai no es podrà veure malament una mesura que implica reconèixer al sector primari un lloc dins el futur Govern.

Mariano Rajoy va dir que "l'agricultura té futur i un gran potencial de creixement" i que necessita un ministre que s'ocupi de bon de veres dels temes i lliuri les batalles a venir, que no seran mai fàcils. El nou titular d'Agricultura, segons Rajoy, haurà de capllevar més temps a Brussel·les que a Madrid, defensant allà els interessos dels productors i cooperativistes espanyols. Tenint en compte la proximitat de la reforma de la PAC, aquesta recomanació no pot ser més oportuna. Amb això, i vist que la PAC és, entre altres coses, un mecanisme subvencionador, sembla que el dirigent conservador valora que és important la continuïtat de les subvencions europees i l'important flux de recursos des de Brussel·les cap a l'agricultura espanyola. El manteniment d'aquest raig de milions cap a la nostra agricultura implicarà, en justa corresponsabilitat, preservar les dotacions econòmiques estatals que el fan possible. Però d'això no en va dir res don Mariano. Evidentment, enviar el nou ministre cap dret a Brussel·les, a batallar contra les acarnissades hosts comunitàries, i deixar-lo més plomat que un jonc en el seu pressupost estatal, seria enviar-lo a les roques.

És a dir, si l'agricultura té futur, com defensa el dirigent conservador, per no deixar-la estimbar no bastarà tornar-la a ubicar en un ministeri autònom ni enviar el responsable a posar una pica a Flandes, com aquells antics terços espanyols. Podrem demanar doblers a Brussel·les sols si n'hi posam qualcun dels nostres, no més dels necessaris, no injustificats, no sense to ni so, però sí suficients per tal que el nostre sector primari pugui competir amb igualtat de condicions amb els altres.

Les paraules de Rajoy coincideixen amb les manifestades pel candidat José Ramón Bauzá i reiterades en el seu discurs d'investidura: l'agricultura és un sector estratègic i els pagaments aprovats no s'han de demorar inútilment. Bauzá, en concret, es va comprometre a no superar un any des de la resolució positiva fins a la data de pagament als agricultors. Recordem que el deute autonòmic amb la pagesia és d'uns 20 milions d'euros, dels quals sols una part ha de sortir dels comptes autonòmics i la resta ha de venir de Madrid i Brussel·les.

L'incompliment del Govern, que Bauzá va denunciar i dir que corregiria, està privant el sector primari de l'aplicació de les mesures de política agrària estatal i europea que beneficien els altres països i comunitats. És per això que no s'entén gens ni mica la situació d'ara mateix. No té gaire interès continuar explicant com estan de safalcades les finances autonòmiques, el que manca és saber com i quan es farà front al deute amb la pagesia.

L'Administració no pot deixar tirades per més temps les empreses i particulars als quals deu doblers i menys encara els pagesos. Abonar aviat el que es deu és la primera obligació del Govern balear i això és el que tothom espera que faci.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris