cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

Monja de Sant Agustí, dos caps en un coixí

La dita té una certa gràcia. Quan una persona no volia esser religiosa, sinó que preferia el matrimoni, deien que es faria monja de sant Agustí, que arriba aquest diumenge al calendari. Sant Agustí, que al camp i a la pagesia representa la culminació de les feines de la recol·lecció dels cereals, tenia unes festes molt esperades durant tot l'any. La temporada cerealística, base de l'alimentació d'altre temps, començava amb les primeres tasques agrícoles del setembre i s'acabava per Sant Agustí. Principi i final de collita, tot plegat ho tendrem reunit en pocs dies, durant la setmana. Sant Agustí, considerat "mestre del filar fi", és el patró dels impressors i pedacers. També de s'Arracó i Felanitx. Ajuda els seus devots a gaudir d'unes bones vacances i a combatre els paràsits de les vinyes.

UN MESTRE DEL XERRAR MOLT. Sant Agustí es va dedicar durant 34 anys a pronunciar centenars de sermons i discursos. Per cert, un dia abans fa festa Santa Mònica, la seva mare, advocada contra l'alcoholisme i altres addiccions, a més de ser la patrona de les viudes i les dones maltractades.

Des del passat 21 de juny, l'escurçament de la llum solar és de 2 hores i 11 minuts. A Menorca reconeixen, arribats en aquest punt, que s'ha d'eliminar la bereneta i una part del dormir. Aquest dilluns se celebra la Degollació de Sant Joan Baptista, patró d'Estellencs i de Sant Joan. La lluna nova farà el girant a les 5 hores i 5 minuts de la matinada. Enguany la monja ho va encendre. I de moment el frare encara no ho ha apagat.

ESCRÚPOLS DE MONJA, SUC DE TARONJA. Parlant de monges, o de la monja en singular, han estat objecte dins la cultura tradicional d'una curiosa reducció satírica. El xerrar de monja era una manera de conversar amb paraules incompletes i en veu baixa i fer un llegir de monja significava fer-ho malament o de manera tergiversada. Per contra, anar a mamella de monja volia dir que una cosa anava molt bé, que funcionava oportunament i en canvi voler-ho provar, com sa monja, ja sabeu que pot dur mal resultat. Hi ha una dita molt curiosa "per vós són fetes ses monges d'Inca!", que indica que allò que algú esperava conseguir fàcilment està resultant més difícil del que es creu. Antigament, les pobres monges devien pressionar més que ara. Un refrany, en aquest sentit, ho demostra: monges i polls, mai estan sadolls.

SANT GIL TANCA LES VACANCES OFICIALS. El mes acaba amb Sant Ramon Nonat, sempre ben invocat perquè surti tan dolç com ha entrat. Dijous comença el setembre amb el dia que ha reduït molt les hores de llum. Diu el refrany que per Sant Gil al vespre fil. Sant Gil és el patró de les filadores i dels tractants de cavalls, sol ser considerat el darrer dia de la canícula i fins i tot el primer dia d'hivern. El descens de la temperatura estival a partir d'ara sempre anirà per avall. Amb ell s'inaugura el nou any agrícola, que és quan els pagesos comencen l'anyada.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 9 anys

Molt bo,Joan,sobretot les dites de les monges...

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris