nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

Rompre el consens té conseqüències

El Govern de José Ramón Bauzá ha posat en marxa una sèrie de mesures i n'ha anunciades unes altres, en matèria de política lingüística, que dinamiten per complet el consens assolit durant la primera meitat de la dècada dels 1980.

Aquest fet tindrà conseqüències en diversos àmbits i, sense cap tipus de dubte, enpitjorarà la convivència social a les Illes Balears.

La política ha de servir per resoldre problemes, no per crear-ne més dels que ja hi ha. I els problemes se solen resoldre teixint consensos, no esqueixant-los.

Quan ha governat l'esquerra i/o el nacionalisme, a les diferents institucions de les Balears, no han imposat el seu programa polític en matèria lingüística (de fet, els canvis legislatius han estat mínims), sinó que s'han limitat a desplegar les possibilitats del marc legislatiu fruit del consens dels vuitanta.

Insistim-hi perquè és important: la política lingüística realitzada pels pactes de progrés a ajuntaments, consells i Govern no era la política que hauria fet el partit que dirigia les polítiques lingüístiques, sinó la que era possible fer dins el marc legislatiu sorgit de l'acord entre totes les forces polítiques, per això a molta gent que vol la plena recuperació de la nostra llengua els semblava tèbia.

Pretendre ara liquidar el consens és rompre un dels fràgils equilibris damunt els quals s'ha basat la convivència social a Balears. Un equilibri, recordem-ho, que quan s'ha copejat, els cops sempre han vingut del mateix costat, de gent que no vol assumir que el franquisme ha acabat i que les pràctiques supremacistes espanyolistes s'han d'acabar per a sempre.

Rompre el consens en matèria de política lingüística suposa acabar per a sempre amb l'equilibri que tots hem respectat fins ara. I això serà responsabilitat del senyor Bauzá, del senyor Bosch i de tota la gent que amb el seu suport o amb el seu silenci còmplice hauran permès arribar a una situació que ara sabem com comença, però que ningú non és capaç d'endevinar com acabarà. Fins i tot és possible que tot això acabi generant un nou avanç per a la llengua pròpia de les Illes Balears i que els catalanoparlants siguem capaços d'aprofitar la situació per fer avançar el coneixement dels nostres drets. No ho sé. Ningú ho pot saber. Quan encetes un meló no saps com serà.

Ara bé, crec que és evident que la ruptura del consens en matèria lingüística per part dels actuals dirigents del Partit Popular alliberarà les altres forces polítiques i socials dels seus compomisos i els deixa les mans lliures per fer plantejaments més agosarats, que després de l'experiència adquirida aquests anys s'han revelat com a imprescindibles per assolir l'anhelada plena normalitat del català a les Illes.

El nacionalisme polític i el moviment social per la llengua, la cultura i el país no poden caure en el parany de defensar els termes de consens, l'espai de trobada que es va bastir la dècada dels vuitanta, com si fossin els plantejaments i els seus escenaris propis. L'encara vigent marc normatiu en matèria lingüística és el marc de convivència acordat i possible, no és ni el més adequat ni el propi del nacionalisme.

Si del que es tracta és de quan es governa imposar el model propi de procès de normalització lingüística, simplement es tracta de tenir-ho present allà on governen forces polítiques favorables a la recuperació de la llengua catalana i de fer-ho quan es governin les institucions insulars i autonòmiques.

I la feina dels que ens hem mossegat la llengua en nom del consens, serà recordar-ho. I exigir-ho.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Partiu cap a Mourinholàndia!, fa mes de 9 anys

L'única llengua oficial de les Illes Balears hauria de ser la pròpia: el catala. I deixar el tema tancat. Qui vulgui conéixer més llengües, és lliure de fer-ho, però mai no seran llengües pròpies, i tampoc haurien de ser oficials, ja que són estrangeres.

Valoració:27menosmas
Per TC, fa mes de 9 anys

Article molt encertat. Convendria que el PP fes un pensament; estau segurs que heu guanyat per qüestions lingüístiques o per la crisi? Algun dia perdreu les eleccions; per motius econòmics, perquè fareu el ridícul amb alguna cosa, vés a saber...
Mentrestant cal esperar, preparar-se, organitzar-se i saber ben bé què fer. No hi ha res contra la llengua castellana. Volem el lloc que li correspon a la nostra llengua pròpia; el català. Tranquils, en tots els anys que s'ensenya la llengua estandard no s'ha perdut res dels diferents parlars de les Illes Balears. Al contrari. El que passa és que hi ha gent interessada a desbaratar qualsevol cosa que vagi en contra del català i que no sap acceptar que sigui una llengua espanyola tal com diu la Constitució. Això és el que crea separatisme.

Valoració:11menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 9 anys

Josep A., el teu DNI deu ésser petit ja que si el teu nom verteder, no t'amagues darrera l'anonimat, és Josep A. amb poc lloc deu bastar. Qué en diune els teus pares ?

Valoració:1menosmas
Per Ulls vius i orelles dretes, fa mes de 9 anys

Josep A. Tinc el mateix dret a opinar que tu. La prova és que una persona un vot. Estic cansat de segons quina gent i veig que tu no. Els altres ja vos diguerem el que pensaven de la vostra manera de viure a damunt noltros. No insult a ningú ni aprofit l'anonimat. A n'aquesta Terra sóm molts els que hem fet coses que no surten als diaris ni les feim persones que sempre han d'estar als papers per fer-nos notar. Fia el teu futur a subjectes com els que defenses i més endavant ens veurem i comparerem.

Valoració:2menosmas
Per Josep A., fa mes de 9 anys

No comenteu ni valoreu comentaris d'insults. Els seus autors s'autoqualifiquen. I sempre darrera l'anonimat.

Valoració:3menosmas
Per Joan P., fa mes de 9 anys

Es cert que en termes normatius el pacte no va anar massa enllà dels mínims permesos pel consens existent, però també és cert que en matèria de promoció de l'ús social i de l'aprenentatge no es varen invertir els diners que calia invertir per normalitzar la llengua.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris