cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Les regles del joc

El senyor Joan Rotger ha estat a Prada amb la barretina posada. Però tot just arribar a Mallorca l'ha substituïda pel tricorni. Segons l'infant, la joguina. I el Pepé ha demostrat que disposa de gent més subtil que els vels de mussolina. Bosch entén el país, cosa que és garantia de catàstrofes múltiples. I Rotger, tot i que encara no té la seva altura, s'està convertint en un alumne excel·lent. Ha estat a Prada i ha dit allò que professors i alumnat volien sentir. Amb llenguatge moderat, amb les cartes mig amagades. La relació, a Mallorca, de l'espanyolisme de dretes amb el món de la cultura catalana (des dels llorençriberisme fins als moviments sobiranistes) és com la de la mare de mà lleugera amb el seu fill: li clava un mastegot sense motiu i, en veure'l plorar, li allarga el mocador, li fa una carícia i li diu que se'n vagi a jugar una estona, que això no ha estat res. I no ha estat res, certament, però entre ells dos han quedat marcades les regles del joc.

Aquests mesos d'estiu, de mitja marxeta laboral, han servit al Pepé, precisament, per a donar a conèixer al país quines seran, tocant a llengua i cultura, les seves regles del joc. Són inacceptables. Tanmateix m'atreveixo a aventurar que seran respectades per gairebé tothom. D'altra manera, a hores d'ara l'olla del catalanisme ja bulliria d'indignació, i no bull. Sempre que agafem Prada de referent, és clar. Parlem sense embuts: aparentment Rotger no podia ésser ben rebut a Prada, ja que hi anava en representació d'un govern que actua sense defalliment contra la llengua catalana i que diposita la seva confiança en entitats o persones tan estrafolàries com són el Sirculo Baleá o Herr Dòberman. Però ho va ésser. El catalanisme, a Mallorca, no mira d'apropar-se al seu enemic per fer-lo volar segons el manual del bon guerriller de l'empresari Middelmann, sinó per aixoplugar-se sota el seu paraigua. Bosch ho ha vist clar. I Rotger comença a descobrir-ho. Ben segur que tant l'un com l'altre hauran d'esmerçar més esforços a controlar l'agressivitat dels seus envers la llengua catalana que a resoldre problemes de convivència amb la gent nostrada.

Si la presència de Rotger a Prada ens serveix de referent, Rotger va ésser tan ben rebut com una ensaïmada a taula. Va viatjar-hi, a Prada, probablement convidat per l'organització, per a celebrar que el Cant de la Sibil·la i els castellers han estat declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Hauria pogut dir que si la sibil·la perdura del segle X ençà, és perquè el Partit Popular és del segle XX, ja que, si fos del X, el Cant de la Sibil·la hauria estat substituït pel "Viva España" abans d'arribar a l'XI. Però va optar per mostrar la cara amable i va abandonar l'estrada amb l'aurèola, si no de catalanista, sí d'ésser "un dels nostres". A la darreria de setembre tancarà [M] i abans de Cap d'Any haurà passat l'escombra pel Principal, l'Espai Mallorca i el Ramon Llull. Però allargarà, admetent, el mocador a aquells que haurà fet plorar. No ho diu el diari, però és igualment cert: les regles del joc d'aquesta legislatura ja no variaran gaire.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jordi, fa mes de 9 anys

En Hitler va pujar al poder amb el beneplàcit de gairebé el 90% dels alemanys, MONER.

Valoració:5menosmas
Per MONER, fa mes de 9 anys

El pp va donar a conèixer al país quines serien, tocant a llengua i cultura, abans de les eleccions i, va treure majoria absoluta. Les persones que el varen votar, són persones de Balears, totes amb dret a vot, no ha hagut un cop d`estat, no.

Valoració:-4menosmas
Per Carles, fa mes de 9 anys

Boicot a qualsevol acte en què participin o que organitzin els del PP.

Valoració:2menosmas
Per Candela, fa mes de 9 anys

Qui és Herr Dòberman?

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris