cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

Eliminar les diputacions o tancar els ulls a uns ens obsolets

El debat que va proposar fa uns dies Alfredo Pérez Rubalcaba, sobre l'eliminació de les diputacions, ha quedat en no-res. La veritat és que era una proposta força interessant. Però tenia el desavantatge que desmuntava el modus vivendi de prou persones que depenen d'aquestes institucions (els darrers a demostrar-ho han estat els responsables de les diputacions catalanes, que n'han defensat la necessitat; i, en cavi, l'ideari de CiU hi és contrari, amb la proposta de divisió territorial de Catalunya en vegueries, comarques i municipis).

Les diputacions van néixer sota el paraigües de la Constitució de Cadis (títol VI, capítol II), com a govern polític de les províncies i promotores de la prosperitat. No era un òrgan amb gaire funcions executives i tenia una forta vessant de control de l'Administració a la província mateixa. Òbviament, aquest ens estava pensat per a una situació concreta -de consolidació del nou Estat liberal- i amb uns objectius definits, que en aquells moments estaven sota l'empara de l'ideari centralista i del desig d'uniformar, que va imperar en aquelles Corts i en aquella època.

Posat en marxa l'Estat autonòmic el 1978, amb la creació d'una nova Administració que també abraçava tot el territori, hem observat com l'anterior Administració -la seva estructura- s'ha mantingut intacta. I això no té gens de sentit. Si vostè es dedica a repassar els arguments que han donat castellans, extremenys, andalusos, catalans, etc. per rebutjar aquesta proposta de supressió, observaran que l'argument que sustenten és que la Diputació fa uns serveis que les altres administracions no ofereixen. Coses concretes, com ara plans de drogodependència, plans d'urbanisme, d'infraestructures... o qualsevol tipus de servei que doni suport als ajuntaments. Cosa que no és certa, ja que hi ha una duplicitat de funcions claríssima, per la qual cosa cada administració s'ha especialitzat.

Francesc Toscano, president de la Federació andalusa de municipis i províncies, arran de la proposta de supressió, va afinar un poc més: les diputacions "son necesarias si de verdad están al servicio de los ayuntamientos y no como hasta ahora". Com poden comprovar, un comentari sucós, ja que això no només passa a Andalusia, sinó a tot l'Estat. El proppassat mes de febrer, el BNG va presentar al Congrés de Diputats una proposició de llei sobre la mateixa proposta, d'eliminació de les diputacions. L'argumentari que se li va donar per rebutjar-la fou que eren uns ens que ja tenien prou història, arrelament ciutadà i presència sobre el territori. Però no n'hi va haver cap, d'orador, que detallés per què eren tan imprescindibles.

La veritat és que, quan una persona ha conegut de ben a prop aquesta institució, hom s'adona que és un ens que va acomplir la seva funció en el passat. Però que, amb una crisi econòmica com la que patim, en la qual en el maneig dels diners públics haurien de prevaler l'eficàcia i l'eficiència de la suma d'administracions, totes les tasques que la Diputació efectua podrien ser perfectament assumides per les comunitats autònomes.

Certament, que a les Illes el debat no és exactament el mateix. Aquí disposem dels consells insulars, hereus de la Diputació i alhora ens autonòmics. Però també tenim la mateixa duplicitat. O desapareix el Govern de les Illes, i els consells es transformen en el Govern de cada illa; o, altrament, s'han d'aprimar els consells. Perquè, tornant al principi, allò que no té sentit és mantenir tota l'estructura d'allò anterior, d'Estat centralista, i sumar-n'hi una de nova, autonòmica, com si no hagués passat res. De quatre administracions que mantenim, podríem passar perfectament amb tres o, si es vol, amb tres i un quart.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

ars-artis. art
ens-entis. ent.
Si se diu "art" també se ha de dir "ent".

Valoració:0menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

Llàstima que aquesta posició no sigui majoritària al PSOE i, sobretot, que aquesta proposta de supressió no es fes quan s'havia d'haver fet, és a dir: quan en Zapatero va entrar al Gobierno i va dir que reformaria la constitució per reconèixer la pruralitat nacional de l'Estat. Ara, a dos mesos de les eleccions, aquest debat em sembla oportunista i cínic. Suprimir les diputacions només per una qüestió econòmica no em sembla un argument creïble. Si s'han de suprimir és perquè es creu en un altre model d'articulació política de l'Estat. De totes formes, gràcies Sr. Valenciano.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris