cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
22°

Estar avesats o no estar-hi

Em contaren l'altre dia una anècdota més fresca que una cama-roja, que no em resistesc a fer-vos-en part. Mirau, anaven una dotzena o dotzena i mitja de seminaristes amb un canonge passejant reposats pel que aleshores es deia la Riba i ara no ho sé del cert -la fesomia ha canviat moltíssim-, però no sé si el nom també ho ha fet; anaven camina caminaràs cercant l'embat sense gaire presses per mor del sol del migdia, el mes d'agost de ple amb una calorassa de no dir, quan es trobaren amb mitja dotzena de treballadors que, pic i pala i suor a rompre, mocador blanquinós fermat al front perquè la suarda no els escaldàs els ulls, feien una síquia ben fonda, anau a saber amb quina finalitat, que això no m'ho contaren.

Quan un dels seminaristes veié els treballadors dins la síquia pim-pam, pim- pena, aquesta és teva, aquesta és meva, i dos més des de dalt que rebien i acaramullaven les senallades de terra a un costat, es dirigí al canonge i li digué: Hi ha que veure, senyor canonge, quina penada que passen aquests homes per guanyar-se el jornal, eh? El canonge li respongué, després de meditar-s'ho pocs instants: "No, fill meu, ells hi estan avesats, no passen gaire pena. Nosaltres sí que en passaríem molta si ens ho fessin fer...! No hi tenim el cos fet, nosaltres, estimadet, ells sí... I continuaren mesurant passes, meditant profundament sobre la immensitat del mar i el gratificant iode de l'embat que s'insinuava, i observant els vaixells que navegaven, anaven i venien amb el beneplàcit del déu de les altures. A fer això sí que hi estaven avesats.

És el secret de tantes coses, això d'estar-hi avesat o no. Tenia molta raó, el canonge aquell. Perquè hem de saber reconèixer que la gent, el personal, arriba a avesar-se a qualsevol cosa. Ja estam que és més bo de fer acostumar-se a les bones, a les que donen gust, que a les altres, però de veritat que les persones, sovint les caricatures d'ésser humà que pasturen pel món i la bolla, molt sovint et deixen astorat, et fan reflexionar si allò que has vist o sentit és realitat o sols t'ho ha semblat, és un miratge.

Per exemple, l'altre dia de pagès avingudes ciutadanes avall, anava conduint just darrere d'un cotxe vermell i baralladís, nerviós, dels que canvien de carrilet sempre seguit, d'aquests sorollosos, tant pels superlatius i renouers tubs d'escapament del motor, que un no comprèn com poden estar autoritzats a circular per les vies públiques, com pels decibels dels altaveus de la ràdio o el reproductor de l'interior. Voldreu creure que amb tota la barra d'aquest món al vidre del darrere hi duia adherida una ferratina de bona mida i fàcil lectura que cantava talment: "Conduzco así para cabrearte". Paraula que és veritat. Uep!, vaig pensar jo, perill a proa, i a poc a poquet em vaig fer enrere i a un costat per anar perdent-lo de vista. Un home que està avesat a tocar els dallonses del altres conductors amb proclames com aquella, som de l'opinió que el més prudent és fer-li tot el lloc que vulgui i una mica més. Com més enfora millor, aconsellava la prudència a la qual estic avesat jo, cosa que vaig fer.

De tota manera, també hem de saber reconvenir que hi ha coses que fa molta pujada avesar-s'hi. La inoperància estúpida d'uns governants per exemple, el confondre majoria absoluta amb raó absoluta, la mentida crònica d'uns altres, la lladroneria, la barra eqüestre, la injustícia de la justícia... A tot això fa molt mal posar-hi call. Almanco a mi. Què hi puc fer si em pariren així?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa mes de 9 anys

Cada vegada n'hi ha més d'aquests per les carreteres i, en també gent més "normal" que tenen una frissera de por. Perquè tanta frissera?, no ho entenc. Perden l'orgull masculí per no anar al màxim de velocitat?...

Valoració:5menosmas
Per Barbut., fa mes de 9 anys

A Banyarriquer: Això de KILLO me pareix de ve de " ¡ CHIQUIYO!" : com que els mallorquins feim la LL tal com pertoca, per rematar el clau, deim QUILLO! o KILLO!

Valoració:7menosmas
Per Banyarriquer., fa mes de 9 anys

I això de KILLO, d'on ve? La paraula "foraster" no l'han degradada els mallorquins, sino la conducta i prepotència dels que varen venir a ca nostra amb pla ordinari, colonitzador i prepotent. I molts encara continuen igual! I els seus descendents i tot, que no se senten mallorquins per res!. Ni falta que fa....

Valoració:5menosmas
Per Pere Xapeta, fa mes de 9 anys

KILLO, ara es diu KILLO, que eufemísticament no queda tan denigrant . . .

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris