algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

La contribució del Papa al pensament únic

L'editorial d'ahir de dB es preguntava si vivim un gir mundial cap a la dreta. Home, la pregunta ofèn: d'alguna manera intenta fer dubtar el lector de la seva capacitat d'interpretar els signes del temps. És clar que la pregunta era més retòrica que no altra cosa, perquè, de la lectura de l'editorial es deduïa que, efectivament, el món viu un gir cap a la dreta -violent, hi afegiria servidor.

Aquests processos de canvi invariablement estronquen la via cap a noves conquestes de l'estat del benestar. També interrompen unes altres conquestes més subtils, que tenen a veure amb les llibertats civils i amb avanços culturals de llarg abast. Moments com l'actual són molt propicis a una certa demagògia, especialment expeditiva, per la qual el poder s'apropia de la facultat de dictaminar què és important i què està fora de lloc i de raó. Fa estona que sentim, en resposta a revindicacions justes i insatisfetes, frases com "el que preocupa els ciutadans ara no és això, sinó la creació de llocs de feina": normalment en boca de polítics molt propers als poders financers que han incrementat calamitosament la pobresa en el món, tot destruint llocs de treball i allargant la distància entre rics i pobres -i escurçant-la entre pobres i miserables.

Imposen les qüestions que ens han de preocupar i els termes amb què hi hem de pensar -poc. La unificació del pensament és el somni estrella dels autoritarismes, tant si es desenvolupen a l'interior dels sistemes democràtics com si es treuen la careta i s'abracen a la dictadura. En etapes de replegament cap a la dreta, els poders unifiquen criteris sobre les maneres d'influir en les masses per tal de fer-les més dòcils i manejables. El pensament únic en els diferents vessants de la vida de les persones s'ha de fer harmònicament compatible amb el global dels interessos dels poders.

No es pot atribuir a la simple coincidència el missatge cabdal del Papa Benet XVI a les Jornades Mundials de la Joventut -presències destacades: José María Aznar, Rodrigo Rato-: no es pot viure amb Jesús fora de l'Església catòlica, ha dit. És en el si de l'Església on tots els catòlics han de construir les certeses i enrobustir la fe. Es pot dir de moltes altres maneres, però el missatge papal implica una condemna de la recerca de la veritat des de les necessitats i els dubtes de cada catòlic. En definitiva, es tracta d'unificar amb el màxim rigor el pensament de tota la gran parròquia del catolicisme, magna operació que culmina a nivell global l'anihilament de la teologia de l'alliberació a mans del cardenal Ratzinger, actualment Benet XVI. Aquella maniobra formà part d'un altre gran gir mundial cap a la dreta. La contribució de la jerarquia catòlica al replegament actual en la mateixa direcció, té el pilar bàsic -i la clau de volta- en el missatge del Papa a Madrid: no penseu pel vostre compte, no us deixeu temptar pel miratge d'un pensament autònom, perquè per aquest camí us allunyareu de Crist. L'Església us dictarà el pensament, vosaltres posau-hi la fe.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mariano, fa mes de 9 anys

Tot el missatge del papa ha sigut totalment endogàmic, mirant-se el jombrigol, i ha passat de puntetes i amb generalitats per damunt la realitat del món. Una masturbacionete eclessiástica i un botellot eucarístc llamentables. Si el bon Jesús ho ves, ben segur tornaria a treure les escorretjades.

Valoració:6menosmas
Per Jaume, fa mes de 9 anys

Tot això és un acte religiós inquisitorial pro-totalitarisme d'ultra dreta que es podria situar molt bé en el segle XVI en temps de la contrareforma.

Valoració:12menosmas
Per miquel, fa mes de 9 anys

La lucidesa del Sr. Frontera engresca, és necesària i hom l'agreeix, Voldria no fos una veu que clame al desert, si no llevor que fructifiques en tants de mil.lers com a "Quatre Vents" gentada manipulada per un "SANT PARE".

en miquel

Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris