cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

Les festes de Sant Agustí, la setmana gran de Felanitx

La festa patronal de Felanitx se celebra per Santa Margalida, però curiosament és per Sant Agustí quan de veritat el poble surt al carrer i organitza les millors festes de Mallorca. Permeteu-me que recordi, però, el significat d'unes celebracions que amb molt d'interès organitzaven i pregonaven els frares agustins des de fa quatre-cents anys i que fins a la Desamortització de Mendizábal, l'any 1835, hi hagué al convent de Sant Agustí de Felanitx. Aconseguiren, ja aquell temps, un gran èxit de participació i una gran popularitat, però gràcies a la continuïtat d'aquesta forta empenta per part dels capellans que han seguit aquella tasca iniciada pels Agustins, s'ha mantingut l'extraordinària acceptació d'aquestes festes conegudes i apreciades gairebé per tothom. Per tant, coneixem aquestes celebracions -i és ben segur que les continuarem gaudint durant molts d'anys- gràcies als Custos del convent de Sant Agustí i al relleu organitzatiu de l'Ajuntament de Felanitx i altres institucions.

Oficis, completes, processons, cavallets, dimonis, caparrots, balls, cants, cultura, art, esports, curses, fires, revetles i, fins fa uns pocs anys, toros, conformen any darrere any l'extraordinari programa de festes. Aquest moviment social que ha aconseguit la penya antitaurina El Coso és impressionant: el pal·li, la resurrecció de la kica, la Banda i, sobretot, la particular marxa present tots els dies, significa una clara diferenciació d'aquestes festes de Sant Agustí.

Les revetles de Felanitx en representen la principal atracció: poc se'n pot dir que un ja no sàpiga. Aquest any, Los Inhumanos, Muchachito Bombo Infierno, Maldita Nerea, Els Pets, Anegats i els felanitxers Horris Kamoi, entre molts d'altres, ens faran vibrar una vegada més. I com cada any el pregoner obre el programa d'activitats, pronunciat enguany per Bartomeu Pou Jaume, un personatge molt estimat pels felanitxers i que, endemés, representa el colofó de tota una vida professional dedicada a la cultura i a la vida del poble com a director del Setmanari Felanitx, càrrec que, després de molts d'anys des de la seva fundació, ha deixat en bones mans.

Cada felanitxer podria contar una infinitat d'experiències, però aprofitant aquesta excel·lent oportunitat que tenc, us contaré la que durant molts d'anys he viscut. Som i em sent felanitxer, però la meva relació amb els palmesans és important per la procedència dels meus pares i de la resta de la família. De jove, vaig passar els estius a Can Pastilla, però quan arribaven els darrers dies d'agost, l'estratègia sempre era la mateixa: anar a Felanitx amb els amics de Ciutat per gaudir del major espectacle que un es podia imaginar: les famoses, nombroses i inacabables revetles de Sant Agustí. Com a felanitxer, em sentia el rei del mambo, una persona sortada, privilegiada, liderant aquelles anades multitudinàries. Tots els mallorquins només tenien un sol destí: Felanitx, on podies trobar qualsevol conegut i de qualsevol indret de Mallorca. Portocolom, el port de Felanitx, és des de fa uns anys el nostre destí estiuenc i, per tant, continuam organitzant, des d'aquest nou indret, les nombroses sol·licituds d'assistència a les festes de Sant Agustí dels nostres amics i familiars.

Però això és així gràcies a la capacitat organitzativa dels felanitxers i al fet de tenir unes infraestructures inigualables. Perdoneu-me si no enumer els principals artistes que més han destacat en l'elenc d'aquestes extraordinàries festes; he de confessar que en aquest tema la memòria em falla, potser a causa dels taurons, els alçapius, els sputniks... no ho sabria dir. Però encara record la millor revetla, la de Gabinete i Loquillo: fou la millor. De llavors ençà, he hagut de restringir la meva participació activa en les revetles i he fet, per tant, un bon sacrifici.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per discrepant, fa mes de 9 anys

Ets de Felanitx i per tant bravejador, però ningú del poble pot estar d'acord amb tu. Les festes d'enguany són una p. m. i el pregó va ser patètic.
Sort de la gent del COSO!

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris