algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
24°

Estudiar és un avantatge

Dijous passat, el Diari de Balears publicà un article sota el títol Tenir estudis universitaris no és cap avantatge a les Balears. Com a professor i persona interessada en els temes educatius, el vaig llegir amb avidesa. I així com m'anava submergint en el text, vaig descobrir que la cosa no era tan dramàtica com semblava. Efectivament, el titular no es referia a la manca de possibilitat d'ocupació dels titulats universitaris, sinó al fet que en molts de casos aquests titulats treballen en feines per a les quals els bastaria haver estudiat menys. Però atenció, fixau-vos en les dades que exposa l'article. Un 69,3% dels joves amb estudis superiors tenien feina el 2010, però només en tenien el 45% dels qui han acabat tota la Secundària, el 44,2% dels qui tenen l'ESO i únicament el 34,5% dels qui sols han completat la Primària. De manera que, fixau-vos-hi bé, sí que és un avantatge tenir més estudis. Un jove, com més ha estudiat, més possibilitats té d'estar ocupat. És ver que moltes vegades no pot accedir als llocs de feina per als quals s'ha preparat però, així i tot, pot aconseguir-ne de rang inferior en detriment d'aquells que han estudiat menys.

El tema és molt complex i en podríem parlar molt. De tota manera, a mi m'agradaria centrar-me en dos aspectes. El primer és que els llocs de feina que tenim vénen condicionats pel model productiu pel qual hem optat. Evidentment, si els empresaris i els polítics de torn opten per un model econòmic basat en la construcció i el turisme d'espardenya, aleshores només es crearà ocupació de baixa qualificació. Si allò que ens interessa és ser innovadors i capdavanters, i invertim en noves tecnologies i en sectors d'alt valor afegit lligats a la indústria i a la societat del coneixement, aleshores, de rebot, es crearan nínxols d'ocupació en aquests sectors i hi haurà més feina per a la gent més qualificada, que cobraran uns sous superiors, cotitzaran més a l'erari públic i, a la llarga, impulsaran el creixement econòmic d'una manera més estable i continuada. No fa gaire, la Universitat de les Illes Balears va encarregar un estudi sobre aquest tema que concloïa que, per cada euro invertit en ensenyament superior, la UIB en genera 3,70; i també que, si tots aquests anys no hagués existit la UIB, aleshores la renda per càpita de les Illes Balears seria mil sis-cents euros inferior a l'actual.

En segon lloc, he defensat una vegada i una altra que estudiar és un valor per si mateix, independentment de la feina que hom arribi a fer. Aprendre sempre és bo. A més a més de dotar-te de més oportunitats laborals, també t'ajuda a entendre millor el món, a tenir una visió més àmplia, a gaudir més de les ofertes culturals, a tenir més eines per adaptar-te a un món de cada cop més canviant, a tenir un pensament més crític per poder prendre les teves pròpies decisions davant qualsevol situació en que et trobis...

De manera que estudiar és bo, és bo per si mateix i també ho és com a eina d'inserció laboral.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris