lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Lluites de braus... encara?

Josep Lluís Pons i Gallarza (1823-1894) va ser una figura cabdal per a la represa cultural a Mallorca. Presidí l'Ateneu Balear i, com a catedràtic d'Història a l'Institut Balear, va ser mestre de Joan Alcover, Miquel Costa i Llobera, Mateu Obrador, Miquel dels Sants Oliver i Gabriel Alomar, entre d'altres insignes mallorquins. Juntament amb Marian Aguiló, defensà la necessitat d'entendre la cultura catalana a partir de la unitat. Quan presidí els Jocs Florals de Barcelona de 1870, va concloure: "Sapigau que los fills de les Illes tenim per molt de ser catalans". Tres anys després, en els Jocs celebrats a Palma, afirmà: "No som catalans perquè parlam català; parlam català perquè som catalans." En el pròleg de l'edició dels seus poemes castellans, explica: "Escribí en lengua castellana que fue la de mi madre, la de mi infancia, y la única que en Cataluña, mi patria, se tenía por intérprete de los conceptos poéticos.

Más tarde me reveló las ventajas con que la lengua del país poetiza los sentimientos. Desde entonces escribí en catalán." És autor de L'olivera mallorquina, considerat el precedent de Lo pi de Formentor, de Costa, així com de poemes destacats dins la poesia romàntica, com ara La mort dels Montcades. L'humanisme és present a la seva obra. Així, a Los tarongers de Sóller compara la perpètua natura amb la fugacitat de la vida; a L'exposició de Barcelona de 1888 fa un clam antimilitarista i a Lo fogó dels jueus emet una reflexió ètica. Però és a Lluites de braus en què el poeta fa un invectiva reclamant l'enderrocament de les places de toros i apostant per l'agricultura, l'educació i la cultura.

Cal esvair la boira sobre l'origen de les corrides: foren instaurades pels Borbons. La primera té lloc a Madrid a meitat del s. XVIII, i no és fins al s. XIX que són regulades i potenciades, amb una tímida oposició dels il·lustrats. El paral·lelisme amb el circ romà és absolut. De fet, les places són anomenades coliseus. Per això, Pons i Gallarza, abans del poema, escriu Panem e circensis i acusa els espectadors d'anar-hi sadolls de sang i de mort mentre els commina a recobrar la dignitat:

Escolteu quin brogit! L'udol salvatge
festeja la victòria.
Respireu lo ferum d'aquest carnatge;
que caiga el lluitador o que el brau mòria,
per veure morts veniu! (...)
Poble, què fas aquí? Fuig d'eixa arena,
juny tos braus a l'arada,
l'ardit cavall per les dreceres mena,
i si la pàtria plora trepitjada,
llavors lo ferro trau.
D'eixes parets a on véns a embadalir-te,
fes-ne enderrocs i runa:
llépol de sang te vol, per ensopir-te,
qui amb la rudesa aixeca sa fortuna...
No et mous? Doncs viu esclau!

No caldria afegir res, perquè combatre idèntic argument al que s'aplicava als gladiadors: "el toro de lídia ha nacido para morir en la arena" (Aznar dixit) o una inventada tradició secular ("eixa lluita inhumana per los vilatges mai fou coneguda" -escriu Pons) seria rebaixar-se. En l'actual conjuntura sociopolítica, atesa la reacció enfront dels acords democràtics municipals contra les curses de braus de la dreta, la casa reial espanyola o els membres del Tribunal Constitucional no és d'esperar que el cruel espectacle sigui abolit, perquè no és casual que l'estultícia col·lectiva que representa s'anomeni "fiesta nacional" ni que es tramiti la declaració com a bé cultural d'especial interès. Josep Lluís Pons i Gallarza, que tanca el poema de fa 120 anys amb la paraula esclau, va ser testimoni de l'abolició de l'esclavitud, tot i l'aferrissada oposició de les classes dominants. Més prest o més tard, també s'esbaldregaran els murs de l'estupidesa tan bon punt s'abomini la tortura, es protegeixin els animals i es defensin, en rigor, els Drets Humans.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mariantònia, fa mes de 9 anys

Bous sí, toreros no! Quina vergonya que es prohibeixi agafar ànecs a les festes dels pobles i en canvi es permeti la tortura pública.

Valoració:1menosmas
Per Anna, fa mes de 9 anys

Visca la llei del Talió!

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris