algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

La carta col·lectiva i el bisbe Miralles

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha decidit sol·licitar a Benet XVI una condemna, si tant voleu moderada, dels crims comesos el trenta-sis a l'empara de l'Església. Ells, els de la Memòria, en diuen, de la condemna que anhelen, un gest simbòlic per allò de no posar el Sant Pare entre l'espasa i la paret. En realitat, no poden haver usat un llenguatge més exquisit. Tanmateix, ja el poden esperar d'asseguts, el gest, perquè no arribarà. Tocant al Cop d'Estat, l'Església va dir-hi la seva fa temps. I va dir amb veu ben clara que Espanya era un poble dividit en dues tendències: la materialista, que s'havia d'exterminar; i l'espiritual, que era la dels revoltats. És a dir, la dels que defensaven l'ordre, la pau social, la civilització tradicional i la pàtria. Si més no aquesta és la conclusió (i l'he traduïda textualment) que feia pública la jerarquia eclesiàstica espanyola a la carta que va adreçar als bisbes d'arreu del món l'any trenta-set. Tot i que és un document força conegut, Público ha tingut l'encert de reproduir-lo ara, quan el Papa és a punt de visitar Madrid.

La Carta Colectiva és un dels monuments més reeixits a la hipocresia i cobreix d'ignomínia els que la signaren. Hi ha un paràgraf que no puc estar-me de reproduir sencer. Heus-lo aquí: "Apenas hay pueblo en que no se haya eliminado a los más destacados derechistas. Por la falta de forma: sin acusación, sin pruebas, las más de las veces sin juicio. Por los vejámenes: a muchos se les han amputado los miembros o se les ha mutilado espantosamente antes de matarlos; se les han vaciado los ojos, cortado la lengua, abierto en canal, quemado o enterrado vivos, matado a hachazos". Naturalment, els monsenyors fan la descripció d'allò que passa a la zona republicana, i que ells no han vist. Amb això no vull suposar que no s'hi cometessin abusos i assassinats. Se n'hi cometeren, i molts! Però en cap moment les autoritats republicanes aplaudiren o afavoriren l'acció dels incontrolats. En canvi, a la zona feixista, a la qual els bisbes signants de "la carta colectiva" vivien regaladament, es cometien totes aquestes barbaritats que relacionen, amb el consentiment dels governants.

A mitjan trenta-set, que és quan donen a conèixer la carta, ses senyories tenien constància dels crims que havien comès els exercits d'Àfrica al seu pas per Andalusia i Extremadura. O de "las sacas" dissenyades per senyorets i falangistes. He cercat entre els signants el nom del Bisbe Miralles i, efectivament, hi he trobat relacionat "José Arzobispo-Obispo de Mallorca". Quan José va signar la carta col·lectiva, ja havien estat assassinades un milenar de persones a la seva diòcesi, i no en diu res. Ni mitja paraula. Algú pot pretendre justificar-ne el silenci adduint que tenia poc pes en el si de l'Església espanyola. Però no era així. Curiosament es nota la seva influència en la redacció de la carta, perquè el conjunt dels bisbes es reconforten moralment en pensar que "al morir, sancionados por la ley (Déu meu quina finezza per dissimular que era un crim!), nuestros comunistas se han reconcialiado en su inmensa mayoría con el Dios de sus padres". I al·ludeixen al fet que a Mallorca "han muerto impenitentes sólo un dos por ciento", sense fer esment del xantatge del Pare Atanasi de Palafrugell i d'altres: o aquells que anaven a ésser assassinats acceptaven la confessió o no se'ls autoritzava a acomiadar-se de la gent estimada. Llegeixo aquesta carta als setanta-cinc anys d'haver estat escrita, i no puc evitar sentir la viva repugnància que em provocaria si fos un document d'ara mateix. Decididament, el Bisbe Miralles va ésser una mala persona.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tonina, fa mes de 9 anys

AJoan .Si l´esglèsia no s´hagués posicinat amb els colpistes i no hi hagués col.laborat segurament no els hi hagués passat res.A Mallorca l´unic capeillà assessinat ho fou pels falangistes.Per cert que la jerarquia catòlica amb la seva inmensa hipocresia no ha parlat de canonitzar-lo. igualment queals 17 capellans de Euskadi assessinats a Carmoa(Sevilla) pels revoltats.I t´atreveixes a xerra de por tú, a la zona republicana.A 75 anys del cop d´estat hi ha pobles de Mallorca que encara no poden parlar( deu esser aixó que reivindiques tu) degut a la brutal represió en nom de Deu i que va durar 40 anys i amb el dictador "bajo palio".El Papa ha de demanar perdó i de genolls.

Valoració:4menosmas
Per Andreu, fa mes de 9 anys

De callar res de res, ja ho varem haver de fer durant massa temps, a xerrar i ben fort: les víctimes republicanes ni han tingut ni Justícia ni Veritat ni Reparació, BASTA JA D'EQUIDISTÀNCIA QUAN LES DIFERENCIES ENTRE LES VÍCTIMES I ELS VALORS QUE DEFENSAVEN SÓN TAN EVIDENTS!!!,

Valoració:7menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

El Papa no està obligat a demanar perdó, en el seu dia varen pagar amb els morts i la crema de les seves esglésies, (molta de por, molta, varen patir els que quedaren en zona republicana, per controlats o per incontrolats.),les dues parts de la història, totes dues tenen molt a callar.

Valoració:-15menosmas
Per Andreu, fa mes de 9 anys

"al morir sancionados por la ley" ?, que vol dir això?, sancionados?, assassinats pels que des de el primer moment controlaren totes les forces polítiques i socials de Mallorca. Assassinats per aquells a qui el poble els confia les armes perquè defensessin al poble, armes que sortiren precisament de les esglésies. Beneïdes les armes i beneits els assassins per l'església, sacionados por la ley?, ASSASSINATS I/O PRIVATS DE LLIBERTAT PLANIFICADAMENT PELS PODEROSOS DE SEMPRE!!!. Quanta hipocresia!!!! , i el més trits és que encara segueixen manipulant i mentit i de demanar perdó res de res, precisament l'església que predica la veritat i el perdó

Valoració:6menosmas
Per cotonet, fa mes de 9 anys

Magistral. L'ètica dels catòlics és la de Rouco Varela. És i era!

Valoració:9menosmas
Per tonina, fa mes de 9 anys

Vet ho aquí la diferència , a la part republicana les malifetes eren duites a terme per INCONTROLATS( i senyalar que a Mallorca ni abans del cop d´Estat ni despres no n´hi va haver d´incontrolats), a diferència dels revoltats a on els crims eren SISTEMATICAMENT PROGRAMATSper les autoritats colpistes amb llistats de republicans o" no simpatizantes de regímen" sortits moltes vegades de les mans de capellans que acabada la missa es posaven "el correatge" i treien armes de les esglèsies.A 75 anys del cop d´Estat, la jerarquia catòlica segueix essent poc cristiana.

Valoració:1menosmas
Per tonina, fa mes de 9 anys

Vet ho aquí la diferència , a la part republicana les malifetes eren duites a terme per INCONTROLATS( i senyalar que a Mallorca ni abans del cop d´Estat ni despres no n´hi va haver d´incontrolats), a diferència dels revoltats a on els crims eren SISTEMATICAMENT PROGRAMATSper les autoritats colpistes amb llistats de republicans o" no simpatizantes de regímen" sortits moltes vegades de les mans de capellans que acabada la missa es posaven "el correatge" i treien armes de les esglèsies.A 75 anys del cop d´Estat, la jerarquia catòlica segueix essent poc cristiana.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris