cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
25°

Ratón, poques bromes

El bou Ratón té un perfil a Facebook. Hi ha, mentre escric aquestes línies, prop de tres mil persones que segueixen aquest animaló, bèstia banyuda. Ratón, a les fotos, hi surt bell: un animal de més de cinc-cents quilos, amb una taca blanca triangular al front i algunes més devers les anques. El banyam alçurat i ofensiu, la pitrera arrodonida, aquells ulls desagradats.

Ratón s'ha fet cèlebre perquè porta dos cadàvers en el seu historial. L'últim mort el va fer diumenge, a Xàtiva, on un jovenot de 29 anys -més que mig gat, pel que en diuen-, va morir amb el pit perforat de banya, però en la història del bou hi ha molts ferits, pobres desgraciats que han quedat més o menys baldats a poblacions com Canals, Museros i València. Expliquen els diaris que, després de fer el primer mort l'any 2006, a Sagunt, el preu que l'amo cobrava per llogar-lo per a les festes -'bous al carrer'- s'ha multiplicat per cinc (de dos mil a deu mil euros). L'amo del bou, que ja en parla com el representant d'un boxador, explica que el pare de la bèstia ja apuntava maneres: es deia Caracol i també era mal d'agombolar (i lluïa la mateixa taca blanca sobre el front). Els alcaldes dels municipis que contracten la fúria de Ratón ho conten: estan ben contents d'haver portat al seu municipi el cèlebre animaló. La gent entra a les places per veure'l, enfervorida -ja és una llegenda, i comenten que els morts ja són quatre o cinc, o sis-, i així paguen deu euros per contemplar les envestides als joves que s'hi encaren.

Quan pregunten a l'amo del bou què sent quan el seu animal mata algú, diu que 'són moments molts tristos, que no vol ningú'. Però pel que en diuen a Facebook, i pel que en diu la gent que trobo en els vídeos de YouTube, tots acudeixen en massa a les places per veure només una cosa: com l'animal fitora un infeliç i se l'endú a l'altre món: 'A por ellos, mátalos, Ratón, dales duro, bien por intentar mantener el equilibrio entre muertos humanos y toros, véngate de todos tus congéneres'. Etc.

Si hagués estat un ca qui hagués mort algú, encara que fos un lladre dins una propietat aliena, el ca hauria estat sacrificat. Però tot va com va, i la festa és la festa, i la mort d'un jove imprudent no és gaire cosa, almenys als ulls dels que van a les places a viure emocions. Els animalistes, que tant lluiten per abolir aquests festeigs, ara callen, o fins i tot estan contents, i celebren la mort dels homes com un anivellament a la balança. Són les seves paraules literals. Davant de la mort d'un bou, ploren o protesten, però callen satisfets quan un animal mata un home. L'argument principal per abolir aquestes festes passa pel cost que comporten en vides humanes -imprudents, tant és-, no en la dignitat o la vida d'un animal, el qual, si se li atorguen drets, també hauria de tenir deures, entre els quals respondre davant de la Justícia de les seves accions homicides. El batlle de Canals ha decidit, a última hora, no fer venir Ratón. Al programa de festes, però, deien que era 'llest i sanguinari'. Que el presentin a les eleccions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris