cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

Recordant l'escultor Joan Palanqués

A punt de complir-se els trenta anys de la mort de l'escultor Joan Palanqués (Palma, 1921- 1982), un dels precursors de l'escultura abstracta a Mallorca, podria semblar que des del silenci l'artista ha caigut en l'oblit, però no és així.

Al seu taller estudi, dins una de les cotxeries del carrer del Socors o, més ben dit, del carrer sense sortida, de la Fundació Joan Barcelò, feia feina l'escultor Joan Palanqués sense gaire disciplina. Tant li era restaurar un moble o una caixa de rellotge com donar llibertat al seu món creatiu de l'escultura perquè, en realitat, era un autèntic artista treballant el ferro i altres materials, com ara la pedra i la fusta.

Qui no recorda la peça anomenada El profeta o bé el Patriarca del cosmos, que exposà a les galeries Quint, devora altres creacions per acompanyar les que es consideraven pioneres de l'abstracció. L'escultor palmesà obtingué la Medalla d'Escultura per l'obra Paz en el I Certamen de tendències actuals plàstiques, convocat pel Cercle de Belles Arts, el juny de 1964. El jurat qualificador el formarem Pere Crespí, Miquel Àngel Colomar, Pep Maria Forteza, Gabriel Fuster, Rafel Jaime, Gaspar Sabater i l'autor d'aquesta recordança. Hi actuà de secretari Bartomeu Payeras Franch.

Aquest artista era una persona oberta al diàleg i a l'amistat. Cal recordar el "moix" de forja que es col·locà en una de les parets quant s'inaugurà l'estadi de Son Moix, com també l'escutura de pedra, que representa el poeta Rubén Darío amb l'hàbit de monjo cartoixà, ubicada al palau del Rei Sanç, a Valldemossa.

Dues creacions més de Palanqués es troben a la portalada de l'Encinar (ca madò Pilla), a la carretera de Deià. Són obres destacables que ens fan reviure i ens apropen l'art d'aquest autor. Fou premiat en moltes ocasions: al Saló de tardor del Cercle de Belles Arts; en el I Certamen d'escultura, convocat per la Diputació; i en el I Certamen de tendències plàstiques actuals, que va tenir lloc a Palma...

Assidu dels concerts de la Simfònica, l'artista aprofitava per prendre'n algunes notes i fer valuosos dibuixos de l'orquestra que llavors ens mostrava, als amics, sense presumir-ne. Artista modest i sincer! Membre del Grup Tago, participà en nombroses exposicions d'aquest col·lectiu.

No podem deixar d'esmentar la realització d'obres de caràcter religiós, com ara les imatges de Crist que es poden veure a l'església dels Carmelites, a la barriada de Santa Caterina, i a l'església de l'Arenal; a més d'una de sant Alonso, el porter de Monti-sion, al Paraguai.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ES BUSCARET DE CIUTAT., fa mes de 9 anys

Don Pep crec que és urgent que vostè se posi a escriure un llibre que ens parli de la "moguda" pictòrica que hi va haver a Ciutat i a Mallorca en general desde els anys 40 fins els 80. És sabut que als mallorquins tot el que sia de Mallorca (en matèria d'art) ens interssa poc, llevat del Barceló i el que és pitjor, interssa poc a les autoritats, dic que és pitjor, perque ells podrien revitalitzar el que s'ha fet a aquesta illa durant aquets anys, però entre la manca d'interès i la manca de cultura així esteim.
Naturalment que tambè faria falta més informació sobre els anys anteriors.
I no només sobre els que feien "avantguarda", tambè sobre el Ramón Nadal, en Llabres, en Toni Colom, mort fa poc, tan poc valorat i tan gran paisatgista i tants i tants d'altres, bé això és el que jo pens i així li manifest. Jo crec que a pesar dels interessos que s'han creat vers alguns pintors vulgars que perque fan abstracre, 110 anys desprès de que el Kandinski fes la primera abstracció, se creuen moderns, deia, a pesar dels interessos que s'han creat vers aquestes vulgaritats i no vull dir noms, hem de fer el possible perque es valorin aquets grans pintors, com en Gelabert, en Fuster Valiente, en Toni Colom, etcra...
Bé, hi hauria molt que parlar sobre aquets temes, però aqui li he dit el que pens, quina llàstima que passi aixó.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris