lluvia ligera
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
21°

L'SGAE més religiosa

Som dels qui pensen que és just que els artistes puguin obtenir una remuneració per les seves creacions. Però també trob que el sistema que hi ha habilitat en aquest moment per fer-la efectiva no és gens just ni una mica. L'anomenat cànon digital pressuposa que qualsevol que compri un CD, un DVD o qualsevol suport o aparell que permeti enregistrar continguts electrònics és un delinqüent en potència. I no té el perquè esser així. De fet, crec que som majoria aquells que empram aquests mitjans per fer còpies de seguretat dels nostres propis arxius o per traginar-los d'una banda a l'altra, en els casos que aquest sistema és millor que enviar-los per correu electrònic. Per això sempre he considerat que el cànon digital, tal com està plantejat avui en dia, a més a més de ser un abús als consumidors, ataca directament el principi de presumpció d'innocència.

Aquest voraç afany recaptatori ha provocat que l'SGAE i els altres organismes que desenvolupen la seva mateixa activitat no em resultin gaire simpàtics, cosa amb la qual coincidesc amb molta altra gent. A més a més, la meva visió negativa encara s'ha incrementat més després del frau que s'hi va detectar no fa gaire. I, ja abans, quan vaig saber que volen cobrar drets d'autor fins i tot als concerts i actes benèfics.

Per això m'ha sorprès molt la notícia que una entitat amb tant d'afany per cobrar de tot i per tot com l'SGAE hagi perdonat el pagament dels drets d'autor als actes que se celebraran amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut que ha de presidir el papa Benet XVI a Madrid.

La sorpresa és encara més grossa si tenim en compte que tradicionalment l'SGAE ha representat uns artistes majoritàriament esquerranosos que no s'han caracteritzat precisament per la seva religiositat. Fins i tot n'hi ha qualcun que ha penjat opinions en contra que es destinin doblers públics a la visita del papa al seu perfil del Facebook i del Twitter.

No sé si és vera que, tal com afirma el seu president, hi ha poca cosa a guanyar perquè la majoria de peces que sonaran seran de música religiosa i popular, no subjecta a drets d'autor, o si es tracta d'una maniobra més profunda. Tal vegada ho facin per tal de congratular-se amb el PP ara que sembla que pot guanyar les properes eleccions generals, després d'haver-se mostrat tantes vegades a favor de les esquerres, particularment del PSOE, del qual han obtingut bastant de tracte a favor.

Però cal dir que l'SGAE no ha quedat tota sola en el seu regalet a l'Església. Encara no sabem exactament quants doblers públics es destinaran a la visita del papa, però sembla que seran un bon grapat, alguns dels quals, d'institucions de les Illes Balears, que s'han estimat més retallar d'altres bandes per poder seguir amb la seva política d'austeritat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris