nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
16°

Tots Somàlia

Em direu que estam insensibilitzats; alguns esgrimiran la crisi per mirar cap a un altre costat. Per ventura, les incomprensibles primes de risc ens han desbaratat la percepció, o és que als mercats, tan solidaris, ells, els interessa refermar la idea que la realitat són més els (seus) nombres que els cossos famolencs que (no) veim morir cada dia. Que el (nostre) benestar es basa, evidentment, en l'explotació sistemàtica -i aquí deixam el complement en el·lipsi, perquè cada lector li atribueixi el primer subjecte d'explotació que li véngui al cap: poden ser explotacions legítimes i conscients o més espúries-. Serà una lectura simplista, però almanco és entenedora.

Fa setmanes que el meu negre, que per qüestions de pell és especialment sensible a aquests assumptes, s'ha convertit en un negre indignat: Somàlia, diu, no pateix per la sequera -la causa a què s'atribueix la crisi humana (que no "humanitària") a la Banya d'Àfrica-. D'acord, amb un estiu amb les pluges habituals no ens ho hauria posat d'actualitat, però els camps de refugiats de Kenya i Etiòpia -on els somalis arriben a la recerca d'una vida millor- preexisteixen. És clar: podeu pensar que la guerra declarada des del 1991 no va amb la nostra comunitat de veïns, però vet aquí que la ciència sovint acaba trobant explicacions per a tot, començant per la sequera extrema que pateix la zona. Ho llegíem en el diari Ara el darrer dia de juliol: la situació meteorològica al nord-est africà té relació directa amb la Niña, una alteració del corrent marítim habitual a l'oceà Pacífic relacionada amb els vents i la temperatura de superfície de la mar. Diuen que la Niña d'enguany és la causant de les inundacions de principi d'any al Pakistan i de les pluges extraordinàries que han patit a Queensland, a Austràlia, també fa uns mesos.

És clar que, perquè plogui abundantment en un lloc del planeta, en qualque altre costat s'han d'estar pelant de fred. És una veritat científica que deu tenir correspondència amb els fluxos econòmics i comercials, tan freds i racionals, ells. Sort que no som físics i no ho hem d'explicar...

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris