cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

El poder del poder

Al marge de les conviccions polítiques de cadascú existeix un cert consens sobre el poder, sobre la relació entre els governs i el poder. Una idea que lentament afavoreix els poders econòmics sobre els governs, unida, aquesta idea, a la convicció que la política té cara i ulls i les finances són el resultat de les operacions promogudes per éssers invisibles i malignes. Tanmateix, en les crisis econòmiques, com en les guerres, ningú no sap exactament el que passa. Els polítics professionals fingeixen que ho saben, però no és veritat. En aquest univers d'aparences i de mitges veritats, s'entén que el PSOE té poca credibilitat per plantar cara a l'adversitat econòmica, mentre el PP gaudeix de legitimitat i té capacitat de redreçar la situació. A les Balears, aquest raonament històricament ha inclinat la balança cap a la dreta. No parlam d'un fet puntual ni excepcional, per bé que en molts casos com a conseqüència de la manca d'entesa i de solidaritat de l'esquerra. La campanya electoral de 2011 es va fer a partir amb una estratègia simple, a partir de l'osmosi entre política i eficàcia, amb conceptes tan simples com crisi, atur, pacte o majoria, i poca cosa més.

La conclusió la trobau en els resultats electorals del 22 de maig. En el mercat actual semblant a una competició de motor, l'apostant considera que el PP disposa d'una maquinària solvent per guanyar aquesta cursa. La capacitat se li suposa, mentre el PSOE hi arriba molt castigat i els seus socis exerceixen un altre paper en aquesta representació. Un mes i mig després del 22-M, a les Balears encara no es qüestiona públicament la gestió del PP, però les primeres maniobres en aquesta cursa han generat dubtes en l'opinió pública i entre la ciutadania més sensible. Les primeres anàlisis publicitades pels nous responsables de les administracions han estat semblants a la de l'esquerra que tant criticaren. Els observadors han sumat aquesta primera actitud a la manca de reacció concreta, a la lentitud i han arribat els primers dubtes sobre el poder real del PP, sobretot quan una part d'aquesta nova majoria esperava una gestió ràpida i solucions urgents.

En cafès i tertúlies de la Part Forana posaven messions sobre els dies que necesitaria el PP per pagar els proveïdors i en fer la primera demostració de força. Ara sabem que aquesta primera demostració, si arriba, serà després de les vacances, a tocar la tardor, en fer els pressuposts de 2012. El poder del pober, tanmateix, és molt limitat, i el poder econòmic no entén de raons, ni d'emocions, i es distancia cada cop més de les persones, justificant que no tenen vocació d'ONG. Governar té, en aquest moment, un component heroic, sobretot quan s'han d'aplicar economies de guerra, quan se sap que en la guerra els bons tornen dolents i els dolents es transformen en sanguinaris. Els darrers quatre anys han estat frustrants, en molts sentits, però el que vénen poden esser encara molt pitjors sobretot si el torn actual tampoc no té poder suficient per plantar cara a aquest gran monstre que no vol saber res d'idees, ni de persones, ni d'emocions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris