nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
20°

Lluna d'agost, clareja quan és fosc

Avui tornarem a tenir lluna plena. Des de les 9 de la nit. La lluna plena ha estat sempre un senyal pel món del camp. Dies enrere una lectora em demanava quan seria la pròxima lluna blava i si això és un fet astronòmic i si hi ha proverbis que hi facin referència. Diu el refrany, perfecte, des del meu punt de vista, el pronòstic més interessant de la meteorologia popular moderna, que "quan la Lluna surt blava i el Sol es pon en groc, o plou molt, o plou poc, o tot queda com estava". En la nostra època, marcada per la insatisfacció, la confusió i el canvi vertiginós, la nostàlgia és poderosa. Contemplar la lluna és tornar als costums antics i una bona manera de no perdre la tradició.

HI HA UNA SOBTADA POPULARITAT DE LA "LLUNA BLAVA". Malgrat que enguany no hauria de tocar tractar-ne, probablement n'haureu sentit parlar, a través dels mitjans de comunicació. Aquesta definició de la lluna, la "blue moon" en llengua anglesa, l'haureu escoltada a algunes cançons que l'utilitzen. Lluna blava com a símbol de la tristesa i la soledat. Sembla que abans havia estat una expressió col·loquial. Segons l'Oxford English Dictionary, la primera referència a una lluna blava ve d'un proverbi registrat el 1528: si diuen que la lluna és blava, hem de creure que és veritat. Dient que la lluna era de color blau venien a dir que una cosa només passava "de tant en tant" o "poques vegades" o que fins i tot era absurda.

PERÒ, REALMENT ÉS BLAVA? Ho creguin o no, els científics diuen que les llunes de color blau existeixen. Malgrat tot, ¿quan ha estat la darrera vegada que heu vist tornar la lluna de color blau? Per què li diuen blava? La Lluna, realment, canvia de color? Joan Alegret, catedràtic de filologia i lingüística de la UIB, en un estudi que va fer sobre el poeta Màrius Torres, explica que "tanmateix voldríem que fos blava, el color de la felicitat". Vestida de seda, sobretot quan veiem l'astre nocturn a través d'un núvol tènue, que fa augmentar la foscor dels cràters, potser sí que podem parlar, poèticament, d'una lluna blava. De fet, els nins petits, quan la dibuixen a l'escola, la pinten de color blau.

LES NITS DE LLUNA PLENA SÓN MÉS AVIAT BLAVOSES. Que sigui més ataronjada que blava contradiu la impressió habitual que en tenim. Certament, quan al cinema i al teatre es vol representar una nit, es fa amb una llum blava. Com diu el poeta, la lluna cegaria els somnis si no fos "tan blava", és a dir, si fos blanca, d'una blancor encegadora. El mateix Alegret respon la pregunta: "¿és que la lluna pot ser de debò blava? La meva observació personal de la lluna plena en els cels nocturns de Catalunya i de Mallorca em duu a constatar que, en un primer moment, quan surt de damunt l'horitzó, és grossa i de color sanguini; a mesura que s'enfila cel amunt, minva en diàmetre i color: el sanguini esdevé ràpidament i successiva ensafranat, ataronjat, groc i -finalment- blanc". Amb les paraules dels poetes, tot és bellesa. Mirem de nou les petites coses.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris