nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
19°

Saquejos i pillatges

Aquests dies la televisió -i la xarxa, no oblidem, ni magnifiquem tampoc, el poder que té- ens han mostrat les imatges dels aldarulls de Londres. Després del caos inicial ha vingut la calma. Si voleu, una calma tensa. I també les anàlisis. Tanmateix, vist des de l'òptica d'un ciutadà corrent, d'aquests que paguen els impostos a hisenda i, si poden, es deixen fer alguna factura en negre, la sensació que s'ha tengut, en veure fer flamada trossets de barris londinencs, ha estat de criminalitzar l'acció vandàlica. No som jo ningú per dir que aquestes accions no siguin censurables.

La violència, en cap cas, no pot ser un argument. Potser per un instint de defensa de l'espècie humana no ho ha de ser un argument. Ara bé, alerta, tampoc aquest defecte de forma, l'ús de la violència, no ha de servir per amagar les causes que l'han provocada. Sortosament, amb la calma, deia més amunt, també han arribat les anàlisis. Si fa no fa, gairebé tots coincideixen a dir que es tracta d'una buranya del capitalisme. O d'un gra maleït. Xacres del propi sistema i de la seva evolució. Un d'aquells joves es queixava que el primer ministre era de vacances, no sé on, i que hi anava amb els seus diners, amb els de l'erari públic, amb el que surt dels impostos. Aquesta queixa exemplifica prou bé bona part del problema, encara que sigui, si tant voleu, d'una manera simplificada i primària. Per una banda, Cameron, que gaudeix d'unes vacances presentades per la premsa com a luxoses; per altra banda, una colla de joves que no tenen res i el que és pitjor, no tenen alternatives. Torn a insistir que això no justifica les bretolades. Cameron representa els que ho tenen tot, els que la crisi no els ha passat factura, mentre que els joves són al pol oposat, els dels que no tenen res. Ni un amén.

O potser, que això em sembla més greu per allò que els deia de l'evolució del sistema, ergo de la voracitat que presenta, els saquejadors no tenen res del que la societat consumista -promoguda per aquest capitalisme- els bombardeja a tothora que haurien de tenir per ser alguna cosa en aquesta vida. A més de viure estigmatitzats en segons quins barris i, segurament, presentar una història personal familiar no gens envejable. Ara bé, atorgar la culpa al sistema, no justifica res. Ni tampoc al sistema mateix tot pensant que és l'únic pensable, ergo, l'únic possible.

Tanmateix, al costat d'aquests saquejos amb flames i violència, amb estridència i traïdoria, n'hi ha d'altres que es fan amb sordina i, com que no hi ha aparatositat, no són portada dels telenotícies. Però, formen part també de les xacres del sistema. Són a l'altre extrem dels suburbials londinencs. Per exemple, s'ha sabut que la CAM (Caja de Ahorros del Mediterráneo), ara intervenguda pel Banc d'Espanya i a la qual s'han hagut d'injectar 2.800 milions d'euros provinent del FROB, concedia préstecs als seus directius al 0% d'interès i d'altres de personals per sota del preu del mercat. Ningú no és tan ingenu de pensar que aquests crèdits eren només per pagar una barbacoa. En bona part, aquests doblers rebuts a baix preu pogueren ser utilitzats per obtenir suculentes plusvàlues. Vaja, dit en pla, per fer negocis rodons d'alta volada. També s'ha sabut que entre la cúpula directiva de la CAM i el PP valencià hi havia connivències més que evidents. O que rere els grans projectes del govern del PP valencià hi ha hagut la CAM, és el cas de Terra Mítica, per exemple.

Però aquest no és l'únic cas. D'on sortiran els quasi 3.000 milions d'euros del FROB? Segur que no sortiran de les costelles dels mals administradors, ni tampoc de les costelles dels seus guies il·luminadors. I llavors n'hi ha que diuen que si no hi ha lladres de guant blanc, altrament dit persones que arrisquen cabals i sabers, com els que ja he esmentat, el sistema no pot avançar... I, aprofitant que el papa és per aquí. Ha dit res fort l'Església oficial contra aquests rics que, segurament, carregats de pecats com van, no passarien pel cos d'una agulla? O només són denunciables els pecats de la carn? Aprofitant la lectura estiuenca, crec que els londinencs potser ocuparien els cercles superiors de l'infern, mentre que els esmentats en segon lloc ocuparien els setials més profunds, allà on hi ha els més grans pecadors. Això sempre segons Dante.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ciutadà, fa mes de 9 anys

El PP té sa culpa de tot.

Valoració:0menosmas
Per Me Fisto and you?, fa mes de 9 anys

Sempre ens quedarà l'Infern.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris