cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Els mil milions

Ja fa quasi dues setmanes que el Govern de Bauzá va explicar el deute que té l'Administració autonòmica. Devers 5.500 milions. És una quantitat desbaratada. Recordem que al principi de legislatura passada tot el dia se'ns parlava, des de l'Executiu progressista, que el Govern de Jaume Matas havia estat un desastre perquè havia deixat el deute en devers 2.500 milions "només" a canvi de fer infraestructures. És ver que per allò que hem conegut darrerament no foren pocs els que posaren mans a les caixes, però per aquí no s'explica el deute, evidentment. Sinó que es tracta que Matas ens endeutà a canvi de les dites infraestructures. Amb les quals cada ciutadà hi estarà d'acord o no, però... i els darrers quatre anys, a canvi de què s'ha més que duplicat el deute? Si Matas ens l'augmentà -i cit de memòria i en números rodons- de 500 a 2.500, ara s'ha passat fins als 5.500. Segur que hi ha explicacions, però, de moment, ningú no n'ha donades. Si, allò que fa tres anys, i fins i tot manco, era l'onerosa herència del pèrfid PP, segons ens deien els progres, com s'ha de qualificar l'herència que ens han deixat ells? D'acord, una part es pot explicar perquè s'hagi hagut de recórrer al deute per pagar deute, però, evidentment, no pas tot -ni tan sols la major part. I, alerta, el deute no el té ni el pagarà el Govern del PP, com abans no l'havia de pagar el dels progres. Som nosaltres, els ciutadans, els que l'hem de pagar.

D'aquesta animalada, hi ha 1.105 milions que són doblers que es deuen a proveïdors i institucions. Una quantitat demencial. Per a aquells que encara necessiten pensar en l'antiga moneda per tenir idea aproximada de la magnitud de la qual parlam, idò són més de 180.000 milions de pessetes. Una bestialitat. Si aquesta xifra impressionant fos insuflada de cop a l'economia illenca, per ventura no acabaríem amb la crisi, però tothom s'injectaria una bona dosi d'optimisme. Idò aquesta animalada és la que el Govern del PSOE i del PSM (deixem a banda Unió Mallorquina, perquè ja no existeix) va acabar per deure a les empreses -i a altres institucions-.

Així ho ha dit, blanc sobre negre, el Govern de Bauzá. Així ho va dir fa quasi quinze dies, ja. Una acusació que deixa Francesc Antich, Carles Manera -així com tots els altres membres de l'antic Executiu, tant del PSOE com del PSM- en una situació com a mínim incòmoda, que bé mereix explicacions públiques, detallades i amb dades sobre què va passar, com s'explica el volum brutal de deute a proveïdors i, en fi, si tot és com diu el govern del PP que és o bé si és que ha mentit. És una situació tan incòmoda que, a manca sense explicacions, se'ls podria dir que, com a mínim, són uns inútils gestionant els doblers públics. És tan greu, que la responsabilitat no acaba en els executors del desastre aparent, sinó en els responsables polítics actuals d'ambdós partits, tenguessin o no responsabilitat directe a l'Executiu. Perquè estam parlant de responsabilitats polítiques.

Idò bé, tot i la importància i la gravetat de les acusacions del PP, no hi ha hagut respostes. Deu ser que estan de vacances? O per ventura les xifres són tan contundents que s'estimen més que passi el temps i a veure si el setembre ningú no se'n recorda? No s'entén aquesta actitud. Si volen ser creïbles, en el futur han d'explicar com han deixat a deure tant a les empreses balears.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris