lluvia ligera
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Nostàlgia de la llum

Ahir vespre, i de manera totalment inesperada, per la pantalla del televisor, procedent de la reproducció d'un DVD, vaig tenir l'oportunitat de veure, d'admirar embadalit un extraordinari documental. El d'autoria del director Patricio Guzmán i per títol el mateix que jo he posat al meu article d'avui just su-aquí dalt: Nostalgie de la lumière.

Són 90 minuts que et passen en un alè. L'autor va companejant plànols de belles i policromades nebuloses llunyanes amb altres del marró i ressec terreny del desert, mesclant entrevistes a astrònoms dels observatoris internacionals que hi ha instal·lats en una esplanada alta de la immensitat vertiginosa del xilè desert d'Atacama, ubicats allà mateix sobretot per mor de l'absència d'humitat i la superlativa transparència del cel, barrejant amb altres xerrades reposades però ben decidides amb dones que, exactament per aquells mateixos indrets, amb pales, amb les mans, amb les ungles, cerquen restes, deixalles, fragments d'ossos, sabates, qualsevol rastre dels seus éssers estimats que el dictador mala bèstia de Pinochet tengué empresonats a unes instal·lacions mineres habilitades com a camp de concentració de "traïdors a la pàtria" (us sona?) i després manà assassinar-los i foren enterrats a la bruta per aquells indrets. Després, mesos, anys després, aquella colla de malignes escurçons, sanguinàries criatures, els tornaren a desenterrar per por que el món no pogués descobrir les fosses perdudes dins el desert, n'ompliren sacs i farcells i, segons opinió generalitzada, per a més burla i afronta llençaren a la mar les restes que pogueren trobar, que no foren totes ni a prop fer-s'hi. Endemeses grosses, escampadissa de malifetes.

És fascinant observar com els astròlegs que de bon principi sols anaven parlant de la immensitat del cosmos, les vibracions dels estels llunyans, perduts dins la negror i les llums de l'espai infinit, l'entrevistador a poc a poc els feia girar els telescopis cap avall, en direcció de les persones, la vida i la mort dels éssers humans que s'havien atrevit a tenir idees i intentat explicar-les, compartir-les. És terrible la sensació de contrast que et va deixant dins la boca la alternativa recerca de vida extraterrestre per part d'uns i els escorcolls per trobar restes de la mort dels altres, el companejar la vida i la mort, la bellesa i la més gran de les lletjures, l'assassinat, t'etziba una morma a l'ànima d'aquelles que aixequen bòfega.

I adesiara alguna dona trescadora deia que havia aconseguit trobar part d'un maxil·lar del seu fill i un tros de closca, aquella altra un peu del seu germà, però que no es tractava d'això, els volien ben sencers per enterrar-los dins la tomba familiar, elles, i portar-los flors i plorar-los davant alguna cosa més que no fossin sols fotos, records estimats, memòria... Resulta impactant en grau extrem el testimoni d'una dona jove, una trentena potser, contant davant els seus padrins, la història, el drama, que aquests mateixos havien hagut de triar entre la seva pròpia vida quan era una nina de sis o set anys, la vida de la seva neta, o desvetllar als criminals l'amagatall del seu fill i la nora, els pares de la petita. Ho feren i aquella parella desaparegué per a sempre més, segurament per dins el ventrell de les polsegueres del desert d'Atacama. O a la mar directament des d'un avió, qui ho sap.
Cap al final de la cinta, un científic molt jove i lúcid també deixà de mirar les constel·lacions i enfrontà la cara de l'entrevistador dient-li que sí, que aquelles dones que cercaven relíquies dels éssers estimats no estaven més folles ni menys que ells mateixos, i acabà la seva intervenció amb aquestes paraules: "Sols els que tenen memòria poden viure en el temps present; els que no, mai no viuen enlloc".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Antoni Rialla, fa mes de 9 anys

Sr. Miró Font: segons l'Alcover-Moll: Antronomia: ciència que estudia les posicions i moviments dels astres. Astrologia: absoluta i totalment el mateix que astronomia, paraula per paraula..

Valoració:1menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 9 anys

Astròlegs o astrònoms?

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris