nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
16°

Per combatre la boira

El passat mes de juliol ens féiem ressò del primer dels encontres culturals en el Santuari de Gràcia prevists per a aquest estiu. Dissabte vespre, 6 d'agost, hi tingué lloc el segon dels concerts, una segona part que ha reforçat encara més el projecte inicial. Una proposta que té com a principal objectiu assaborir els valors del país, en les seves varietats sensitives, amb gust cultural i amb el desig d'experimentar allò que l'entorn sembla que ens vol negar històricament. Aquest mes d'agost la trobada estava dedicada a la música, l'ametla i el vi, seguint la mateixa filosofia que havia inspirat el primer acte, en aquell primer compàs amb la figa com a protagonista variable. Mentre Cap-pela oferia el seu repertori musical, una boira espessa anava cobrint el puig de Randa i dibuixava un cel ras natural, humit i calorós. No obstant això, l'ambient no semblava emboirat i potser gran part de l'aforament que seguia el concert tampoc no va percebre aquesta inclemència com una amenaça.

Aquest mes d'agost ha estat més asolellat i més calorós que el mes passat, però el país ha continuat afectat per la mateixa boira que dificulta el trànsit i impedeix que la realitat es desenvolupi amb fluïdesa. Fer escampar aquesta boira que parla de dificultats i que podria informar de futurs insegurs potser no depèn directament de nosaltres sols, ni ens afecta a tots de la mateixa manera. Miquel Sbert en la presentació ens recordava gloses, veus de la pagesia, cançons d'altre temps, sense imaginar que aquella Mallorca podia competir i era compatible amb la modernitat. Les veus mallorquines de Cap-pela són com instruments naturals amb ritmes i lletres d'arreu, però amb consciència de país, amb el convenciment que la cultura musical d'aquí és avui una de les locomotores de la terra. La música ha esdevingut, juntament amb la gastronomia, el fil espiritual d'una societat laica, culturalment catòlica i sentimentalment nacionalista.

Els productes de la terra tenen un substrat emocional autòcton rellevant, però són també metàfora d'interculturalitat i vincle amb les cultures amb les quals històricament hem mantingut vincles i compartit espai planetari. Els productes ens parlen d'una cultura que no s'entén sola, sinó en comunió amb el patrimoni i amb els productes d'excel·lència. Cuiners, pagesos, vinaters i forners constitueixen la xarxa de resistència, minúscula com el Forn de Can Salem, solvent i amb un futur inqüestionable. Les dificultats que genera aquesta boira que constatam no paralitzen la fe en nosaltres mateixos, ni tampoc la convicció que tenim les eines per competir i per lluitar. Ens referim a productes que parlen de les nostres conquestes que, com el giró de Son Roig, inspiren un país que s'ha de despertar i reivindicar-se. En aquests moments inquietants en què els mercats imposen la seva llei i deterioren la política, hom pot descobrir que hi ha mercats alternatius, amb futur. Parlam de productes polítics, antídots contra l'especulació. El valor dels productes del país, el valor del patrimoni natural de Mallorca i el capital humà que treballa en aquesta direcció esdevenen un contrari preocupant per als emboiradors professionals, per als especuladors, per al capital sense esperit i per als que preparen un món sense política.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris