nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
19°

De desinformacions i d'informacions interessades

VEU D'ÀNIM
Diuen que la noblesa és d'una pasta diferent. Potser. Mentre Zapatero ajorna les seves vacances a causa de la crisi que malmena les borses, la família reial estiueja a Marivent. Temps enrere no hauria cridat l'atenció, perquè teníem assumit que les monarquies habitaven en una altra òrbita, aïllades de les turbulències socials. Però Juan Carlos de Borbón no ha dubtat a expressar el seu parer sobre tal o tal tema. I no fa gaire, el seu fill va participar, a Oviedo, en una batalleta dialèctica entorn de la conveniència de monarquia o república. Parlem de batalletes...? Ara mateix. Quan el general Silvestre va comunicar a Alfonso XIII la decisió de situar tropes a punts avançats de Melilla, va córrer la brama que el Rei d'Espanya l'havia encoratjat amb un telegrama que deia "Olé tus cojones" o "Olé los hombres". La bretolada va acabar amb més de deu mil soldats morts, gairebé tots obrers o fills de la classe obrera. Silvestre es va suïcidar (per cert: de la Desfeta d'Annual se'n compleix, aquests dies, el norantè aniversari) i tot i que l'entorn del Monarca va negar que aquest hagués pronunciat la frase que se li atribuïa, l'opinió pública la va donar per dita. Va existir o no el telegrama del Rei al general...? Qui sap! Mentre en el Rif morien joves de manera absurda, el Rei esmerçava les hores d'estiu practicant la caça i el tennis. Lluny dels camps de batalla, és clar. Els reis, per l'essència de la seva condició, poden ésser els més desinformats del món. I la desinformació sempre juga males passades.

L'ADVERTÈNCIA
Tot llegint que Juan Carlos de Borbón havia recomanat als governants balears que es deixessin "de batallitas", m'ha vingut a la memòria la frase d'Alfons XIII al general Silvestre. I no he pogut evitar comparar-les. Els contexts són diferents, però el to de l'advertència reial entorn de les batalletes (pot interpretar-se com un "deixeu de banda les frivolitats") que el portaveu improvisat de Marivent, Pedro Rotger, va transmetre als periodistes, indueix a fer-nos pensar que el Monarca no disposa d'una informació gaire fidedigna de la problemàtica de la terra on estiueja. Quines són les batalletes que s'han de deixar de banda? Les de la corrupció...? La de la protecció del territori...? La del carril bici? La de l'obligatorietat de conèixer el català per a accedir a la funció pública? La de la lliure elecció de centre escolar...? Totes aquestes batalletes, en realitat, simbolitzen la confrontació entre dues maneres de pensar i de viure, d'entendre la convivència i de respectar (o no respectar), el territori, la història i la cultura. Ja veurem com acabaran les misses. Però, de batalleta, res de res. La cosa té força més gruix.

SENSE COMPLEXOS
Bartomeu Mestre publicava, a dB, un excel·lent i punyent article titulat "La mort (equívoca) d'Antoni Coll", que em va fer pensar que érem el Dia dels Innocents. Tanmateix, Mestre es feia ressò d'un fet tan real com grotesc. Una revista de la Universitat de Valladolid ha publicat un article ("Los marineros de Cronstadt") en el qual estableix una relació directa entre la pel·lícula sobre la revolució bolxevic i la gesta d'Antoni Coll, el mariner de Felanitx que va inutilitzar un seguit de tancs feixistes, el novembre del trenta-sis, durant la defensa de Madrid. L'autor de l'article -José Cabezas San Deogracias, professor del departament d'Història- arriba a la conclusió que tot va ésser un muntatge dels serveis de propaganda republicans i que, en conseqüència, el tal Col -com ell li diu- no va existir. Evidentment, a n'Antonio Col no el coneix ni la mare que li va donar la vida. Però a n'Antoni Coll, sí. I tant! Fa anys i panys que vaig tenir el privilegi de parlar amb el seu germà. N'estava orgullós, d'Antoni, encara que se'l notava preocupat pel fet que el relacionessin amb un mite de l'esquerra. Allò que no podia ni imaginar-se és que amb trenta-cinc anys de democràcia un professor "sin complejos" gosés afirmar que n'Antoni en lloc de Coll era Col i que, a més a més, no va existir. No hauria d'afegir cap paraula a l'article de Mestre, prou aclaridor i contundent. Però no puc estar-me de cercar en els estants el llibre de Joseph Kessel sobre la defensa de Madrid. L'he trobat tot d'una i l'he obert per la pàgina on sempre tinc un punt. Conta, Kessel, que a la paret d'una trinxera de la "Ciudad Universitaria" va llegir la inscripció següent: "No olvidéis nunca a Coll. Sed dignos de él". Déu Sant! Els intel·lectuals de la nova Espanya, fins i tot, volen arrabassar de la memòria col·lectiva allò que és llegenda, llegat emocional.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Andreu, fa mes de 9 anys

Són els que sempre han comandat, els manipuladors de sempre que mai ha amollat el poder, han censurat durant la dictadura i ara menteixen descaradament disfressats de demòcrates acadèmics

Valoració:4menosmas
Per Andreu, fa mes de 9 anys

Són els que sempre han comandat, els manipuladors de sempre que mai ha amollat el poder, han censurat durant la dictadura i ara menteixen descaradament disfressats de demòcrates acadèmics

Valoració:14menosmas
Per Aina, fa mes de 9 anys

N'hi ha que encara es pensen que la història només la poden escriure els mateixos, com en temps de la mala bèstia. No es conformen en canviar-li el nom a una persona (reflex de la seva botxor i de la seva poca professionalitat), sinó que ara ja volen canviar els fets. Es Tanquista Coll hi era i va actuar, altra cosa és que a alguns no els agradi i pensin que tapant el que no agrada, allò ja no existeix.
Salut!

Valoració:16menosmas
Per tonina, fa mes de 9 anys

Es la dreta de sempre , le d´aqui, la feixista , la que diu mentides sense avergonyr-se.Per la que el"generalísimo" golpista era només un poc autoritari????.la que no te cap embús en malmanar el cognom que no els hi sona amb l´ignorància amb les que els definia Machado.Peró el mariner Antoni Coll Prohens no serà oblidat per que recupererem la memòria de tots aquells i aquelles que deixaren la vida per defensar la llibertat.Salut i Memòria.

Valoració:14menosmas
Per Indesinenter, fa mes de 9 anys

El mal és que l'intent de matar, rematar i fer oblidar Antoni Coll és el mateix crim que volen fer amb la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra memòria. Són temps de plantar cara. Cap atac sense resposta!

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris