algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
24°

No hi ha una idea prou estúpida...

Dies enrere va tenir un cert ressò un estudi que assegurava que s'havia comprovat que els usuaris d'Internet Explorer tenien un quocient intel·lectual inferior als usuaris d'altres navegadors, com Firefox, Chrome o Safari. L'estudi -suposadament fet per una empresa especialitzada a fer tests psicomètrics- assegurava que s'havia emprat una mostra de cent mil persones i, durant un temps, fins i tot va ser possible trobar-ne a Internet un resum executiu amb tota casta de detalls i gràfiques escaients. La veritat és que, una vegada controlat el somriure inicial, feia arrufar el nas el fet que les conclusions tirassin amb bala contra els usuaris de les versions anteriors a la darrera del navegador de Microsoft.

Entre d'altres menuderies, asseguraven que la resistència a canviar la versió del navegador, per una de més moderna, només podia ser interpretada com una mostra de baixa intel·ligència. Dies després, els autors de la innocentada van destapar la seva feta, així com l'objectiu de la mateixa, que no era d'altre que estimular el canvi d'actitud a aquestes persones que es resisteixen a posar al dia la versió del seu navegador. Tot amb un objectiu comercial ben clar com és poder oferir llocs web fets amb els últims crits tecnològics i als quals aquests usuaris no hi poden accedir per mor de l'anacronisme dels seus navegadors, la qual cosa els converteix en clients potencials perduts. Una estratègia una mica agosarada que els ha obligat a demanar excuses per si podien haver ofès algú, els quals haurien pogut passar de potencials clients perduts a potencials clients empipats, una categoria clarament pitjor que l'anterior. Unes excuses que, per cert, no he trobat en els mitjans que varen difondre l'estudi com a bo.

Tanmateix i per a consolar -i per ventura justificar- aquells que -encara que només per un instant- vàrem poder creure que l'estudi era real, convé recordar que aquesta no hauria estat la primera, diguem-me, recerca que comparava la intel·ligència dels usuaris de Mac i de Windows: fa només un mesos, una xarxa social de nom IntelligentElite assegurava que havia comprovat, sobre una població de més de dos milions d'usuaris, que tant els usuaris de Mac com els de Linux tenien una intel·ligència superior en sis punts als de Windows, la qual cosa explicaven -i justificaven- amb el fet que els usuaris de Mac, com que han de pagar més pels seus equips, són gent que acostumen a tenir una formació més alta i feines més ben pagades, és a dir, que no és ben bé que siguin més intel·ligents, sinó que han tingut millors oportunitats i ara tenen millors posicions. No cal dir que, en aquest context, els que resultaven ser més vius eren els propietaris d'un iPad.

Per altra banda, l'excusa de l'educació i posició, ja va ser emprada el 2002 quan es varen fer públics els resultats d'un altre estudi -fet Nielsen/NetRating- segons el qual també sortia que els usuaris de Mac eren més intel·ligents que els de Windows. Sense gratar gaire, a més d'aquests, també es poden trobar referències d'un altre amb resultats similars del 2004, i tots coincideixen en la direcció dels resultats. Bromes a part i atesa aquesta unanimitat, tot plegat podria induir a pensar que cosa hi deu haver, encara que -per sort- no crec que aquest fet hagi influït en l'autoestima de cap dels col·lectius involucrats.

I és que, amb això dels estudis, no convé fer-hi gaire broma, perquè ja Henry Louis Mencken assegurava que no hi havia idea que, per idiota i inversemblant que pogués semblar, no trobés algú disposat a creure-se-la. De fet, Mencken era més cruel en la seva afirmació, especialment respecte del col·lectiu més crèdul en les estupideses, però avui no toca entrar en detalls. Per la seva banda, Neil Postman proposava, per a comprovar aquesta afirmació, un exercici pràctic que involucrava, justament, els resultats d'un suposat i pelegrí estudi. En definitiva, cal tenir en compte que, un cop fetes les hipòtesis, sovint no resulta gaire complicat dissenyar un estudi que les corrobori o les falsegi, segons convingui i, per consegüent, el que realment és rellevant són les hipòtesis. I està clar que això de la intel·ligència dels usuaris d'un sistema o de l'altre pot ésser moltes de coses, però cap d'elles rellevant. D'això, gens ni una mica.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

Seria un estudi peregrí.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris