nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
16°

Hotelers comunistes?

Un dia d'aquests en Miquel Segura va escriure que va tenir una conversa amb un hoteler d'aquests que marxen bé, que ha guanyat una doblerada i que l'ha reinvertida pel Carib i pels quatre vents del món, que li va dir que trobava que això del "café para todos", que va fer en Suárez autonomitzant tots els territoris de l'Estat, va ser una esguerrada que no té empena. Segons el parer de l'hoteler, els mallorquins i els balears hem abusat d'aquest règim, hem estat uns mans foradades, no hem mirat prim i hem fet de senyors sense ser-ho.

A poc a poc. Per començar, hi ha territoris de la Península que no han tingut mai, en tota la seva història, gens d'estructuració política ni, per tant, gens d'autonomia i que no treia cap enlloc autonomitzar-los. Sempre havien estat part essencial de la Corona de Castella i s'ha acabat. Ara bé: les Balears, si bé no tenim, ni a prop fer-hi, la trajectòria històrica autonomista del Principat de Catalunya ni del País Basc, també és igual de cert que tampoc no som un territori sense la més mínima característica pròpia que el diferenciï dels territoris de l'Espanya profunda, que van de Galícia a Múrcia i d'Osca a Cadis. En el pla històric, dins la Corona d'Aragó, les actuals Balears -més o manco l'antic Regne de Mallorca- compartírem amb l'actual Catalunya autonòmica -més o manco l'antic Comtat de Barcelona- i amb València un idioma nacional comú, un mateix model de lleis, un sentiment de nacionalitat comuna ("catalans de nació", ens dèiem en aquell temps, de Perpinyà a Alacant, de Fraga a l'Alguer) i una xarxa de Consolats que ens representava a tots en comú a l'exterior. És vera que, més modernament, el temps de la II República espanyola, anàvem molt més enrere que el Principat en la voluntat d'autogovernar-nos i no arribàrem a assolir l'Estatut d'Autonomia que va aconseguir el Principat. A Menorca hi havia dubtes sobre si havien d'emprendre amb la resta de territoris insulars una lluita per arribar a tenir un Estatut balear, o si s'havien d'integrar en el Principat. Però vénc a dir que, si contemplam l'autogovern des d'un punt de vista històric ample, aquí, l'autonomia, no va ser cap invenció d'En Suárez sinó que va ser una mínima restauració d'unes institucions pròpies històriques que només les armes borbòniques, i mai la voluntat popular, ens varen arrabassar per força la primeria del segle XVIII.

En el pla geogràfic, no cal dir res. N'hi ha prou mirant el mapa. Tenim les mateixes necessitats específiques de compensació de costs d'insularitat que puguin tenir territoris com les Canàries, Còrsega o Sardenya, que no estan gens empegueïts de reclamar. En el pla fiscal, tant els estudis del BBVA, com els del Cercle d'Economia de Mallorca, com les Balances Fiscals de l'Estat demostren que la diferència entre la nostra aportació a l'Estat i allò que en rebem és abismal, d'uns 3.000 milions d'euros cada any.

S'ha aturat mai a pensar l'hoteler que deia al començament la carretada de divises que han entrat a l'Estat gràcies a l'economia turística que l'esforç privat del seu sector va construir la segona meitat del segle passat? Sap la misèria que representa el manteniment de la nostra mica d'autonomia devora l'entrada de divises que l'Estat ens pot agrair i devora l'espoli fiscal que patim tant si hi ha bonança com si hi ha crisi, per molt que aquest tema ara estigui absolutament censurat del debat públic?
Hi ha coses que no entenc. Tant de dretes com m'afigur que es consideren els hotelers i ara resultarà que, com els comunistes, troben que el qui s'esforça en produir ha de mantenir el qui cerca viure subvencionat. I no una temporadeta per solidaritat, per ajudar-lo a arrencar, sinó forçosament i de manera vitalícia, per sempre. Hi ha qui ho entengui? Això no tira més cap al comunisme, que no al liberalisme?.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tonina, fa mes de 9 anys

A veure , jo puc estar d´acord amb l´exposició històrica feta per rebatre al "pensament" anti autonomista del hoteler.Peró ....Despres que els hotelers agoten els recursos , i amb l´expansió es menjaren territori , que siguent una illa es limitat,que despres d´omplir-se les butxaques van a "invertir" en el Carib o a on la mà d´obra es més barata , crec que no fa falta entrar en contradiccions aixó es el CACIQUISME de tota la vida.

Valoració:-3menosmas
Per tonina, fa mes de 9 anys

A veure , jo puc estar d´acord amb l´exposició històrica feta per rebatre al "pensament" anti autonomista del hoteler.Peró ....Despres que els hotelers agoten els recursos , i amb l´expansió es menjaren territori , que siguent una illa es limitat,que despres d´omplir-se les butxaques van a "invertir" en el Carib o a on la mà d´obra es més barata , crec que no fa falta entrar en contradiccions aixó es el CACIQUISME de tota la vida.

Valoració:-1menosmas
Per Xesca, fa mes de 9 anys

La superació aquesta contradicció i inconsciència representaria una passa endavant de gegant.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris